Stunder av stillhet

 En sommarserie om behovet av stillhet och meditation.

 Under augusti hördes en serie program som tar upp det behov av stillhet som många känner i en stressad tillvaro idag. Kan man med någotsånär enkla medel skapa en stund där allt stannar upp och jag i stället kommer ikapp mig själv?

 Vi hörde en rad personer, flera av dem mycket kända i olika sammanhang. De berättar om hur de gör och vad olika former av stillhet eller meditation betyder för dem. Här finns sångerskan Marie Bergman, högstadieläraren Jill Schröder, europaparlamentarikern och världsmiljökämpen Anders Wijkman, den f d kommundirektören Anders Byström som numera är bonde på norra Öland och skådespelaren Claes Malmberg.

 Varje program inleds med några korta fakta om meditationens betydelse och inverkan på människan. De avslutas med en liten "övning" där lyssnaren kan få en upplevelse av hur det går till att "stilla" sig. Däremellan möter vi alltså en rad personer som berättar om hur de umgås med stillheten - eller i ett par fall - får kämpa för att få en plats för den i ett hektiskt samhällsliv.

 Anna Bornstein är den som inleder programmen och även har den avslutande övningen. Du känner igen henne från många program "Vid dagens början" där hon brukar presenteras som buddistiskt inspirerad. Faktum ärt att Anna Bornstein var den som fick Dalai Lama att komma till Sverige 1996.  Programmen startade den 1 augusti kl 6.03. Ett nytt program varje lördag som sedan sänds i repris kommande söndag kl 6.45.

 Sista avsnittet sändes lördag 5 september och innehöll korta glimtar från mötena med de olika personer som medverkat i serien under augusti. Dessutom hör vi Anna Bornstein som både inleder och avslutar, som vanligt med en liten övning i stillhet. Man kan antingen lyssna på den av intresse, eller pröva att delta. Den tar bara ett par minuter.

 Musiken är skriven och inspelad av Tony Scott: "Za-Zen" (Meditation) och "A Quivering Leaf, Asks the Winds.

 Producent är Martin Dyfverman vid Sveriges Radio i Örebro.