Allhelgona - vi tänder ljus för de döda. men var finns deras himmel?
Allhelgonahelgen 5-6 november

En himmel - här och nu

Vid dagens början 20111105
7:37 min

 5 och 6 november

 Vi hörde Lars-Åke Stenström denna helg. Han funderade kring helgen, de döda och var deras himmel egentligen är någonstans.

- När vi såhär dags tittar ut mot himlen är det mörkt eller väldigt sparsam gryning. Det är inte mycket vi ser av den fascinerande himlen. Jo, kanske en och annan stjärna och lite månsken. Så här brukar det vara i allhelgonatid. Himlen står ändå den här hellgen i centrum för oss kristna. I kyrkorna sjunger vi psalmer och sånger om himlen där helgonen, änglarna, ja till och med Herren Gud själv bor.

-Även om patriarker och pastorer kallats av stjärnhimlen har jag svårt att just placera evigheten, Gud och himmelriket i himlen. Jag vill leva här och nu.

- Många av dom som finns runt mej är för mej livsviktiga. Och jag vill gärna kunna göra nåt gott för dom som är kring mej. Det tror jag är himlen.

 Så säger Lars-Åke Stenström, verksamhetsutvecklare vid Hellidens folkhögskola. Vi hör sången "I himmelen, i himmelen" med Lunds kammarkör och med Ulf Samuelsson på kyrkorgel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".