Buddhister i Seoul, Sydkorea, firar med tända ljus Buddhas kommande födelsedag 28 maj

"Alla kan få Buddhas natur"

9:45 min

12 maj 

 Gunilla Orvelius, regissör i Örebro, har mer och mer intresserat sig för buddhismen.

I det här programmet tar hon upp vad sanning är, hur buddhismen ser på den och hur man kan nå Buddhanaturens "absoluta sanning".

- Våra sanningar är relativa. Därför är det - också delvis ur buddhistisk syn - alldeles rätt när psykologin menar att den sanning som skall göra dig fri, är sanningen i dina egna upplevelser. Det är inte möjligt att helt igenom känna världen på samma sätt som andra. Ingen, eller rättare sagt alla, har patent på den relativa sanningen. 

- Vi är olika och behöver olika förutsättningar för att utvecklas. Därför krävs enligt buddhismen många religioner och livsåskådningar. Redan Buddha på sin tid uppmanade sina adepter att inte köpa allt han sa, utan testa det på sitt eget liv, för att se om det verkligen fungerade för dem. Om inte, var det ju bättre att söka något annat.

Och Gunilla avslutar:

- Alla levande varelser bär på förutsättningen att bli en Buddha, eftersom grunden i allt liv är det som kallas Buddhanaturen. Och detta är den absoluta sanningen, till skillnad från den relativa. Inom varje liv finns något som inte kan förändras och som existerar helt i kraft av sig själv, något absolut. Det är Buddhanaturen som egentligen inte beskrivas, eftersom den är bortom alla begrepp. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista