1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Måndag 8 mars

Örjan Bergh

Örjan Bergh är ordförande i sydsvenska curlingförbundet, som har mellan 300 och 400 medlemmar. Själv lärde han sig curling hemma i Uddevalla, den svenska curlingens vagga, och när han flyttade till Skåne tog han med sig sin favoritsysselsättning.

Curling är glödhet vart fjärde år, i varje fall om Team Anette Norberg tar OS-guld. De fyra åren emellan är sporten tämligen iskall. Men faktum är att det finns en skara entusiaster som tycker att curling är lika roligt alla år, alltid. Och att curlingen är en anrik sport framgår av berättelsen hur den kom från Skottland till Sverige, och Uddevalla, berättar Örjan Bergh:

För att bli framgångsrik i curling måste man vara stresstålig och uthållig och ha någorlunda bra fysik, säger Örjan Bergh, men tillägger att faktiskt vem som helst kan delta ändå. Och curlingen ger tillbaka viktiga saker till den som spelar, enligt Örjan: Gemenskap, spänning och motion.

- Det kan se vilsamt ut att spela curling, men man får ta i ordentligt ibland!

De senaste årens alternativa användning av ordet "curling", alltså för att beskriva föräldrar som skämmer bort och överbeskyddar sina barn, tycker Örjan i första hand är komisk, säger han i Lunchboxen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista