1 av 4
2 av 4
Ann-Mari Sellerberg, professor i sociologi, 16 mars
3 av 4
4 av 4

Tisdag 16 mars

Ann-Mari Sellerberg

Ann-Mari Sellerberg är sedan 1994 professor i sociologi vid Lunds universitet, det gör henne till en av 95 kvinnliga professorer i Lund. På 60-talet när hon kom till Lund fanns det inte en enda kvinnlig professor och trots att de nu nästan är 100 stycken så är fördelningen mellan män och kvinnor på professorstjänster väldigt ojämn. Bara 17 procent är kvinnor. Det är synd, tycker Ann-Mari Sellerberg, och det borde bli fler, inte minst för att det är ett roligt yrke. Att forska är ju att få undersöka saker i verkligheten under en lång tid och det är spännande.

Mellan åren 2006 och 2007 genomförde Ann-Mari Selleberg ett jämställdhetsprojekt med finansiellt stöd från Europeiska socialfonden. Projektet gick ut på att 12 kvinnliga gästprofessorer från andra länder kom till Lund var sin månad och deltog i det vardagliga arbetet på institutionen med doktoranderna, såväl manliga som kvinnliga. Gästprofessorerna var handledare, höll seminarier och så vidare och blev därmed konkreta förebilder för doktoranderna. Ann-Mari Sellerberg menar att det finns många sätt att arbeta för bättre jämställdhet inom universitetsvärlden, men det gäller att ha tålamod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista