1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4
Hanne-Vibeke Holst, författare, 16 juni
Lunchboxen onsdag 16 juni

Hanne-Vibeke Holst

Hennes första bok skrev hon redan i 7-årsåldern. Det var en fantasifull deckare som utspelade sig på havets botten. Båda hennes föräldrar var författare så Hanne-Vibeke Holst visst tidigt vad hon skulle bli. 1980 debuterade hon med ungdomsboken "Hejsa, Majsa!", idag är hon en av Danmarks mest omtyckta författare.

Ibland har hon lekt med tanken att hon skulle flytta till Sverige eftersom det finns så mycket hon gillar här, men då skulle magin antagligen försvinna, säger hon, men en sak är klar: det svenska språket är vackrare än det danska. Det var en av flera anledningar till att och hon valde låten "Veronica" med Cornelis som önskelåt i programmet.

Trilogin "Kronprinsessan" och "Kungamordet" och "Drottningoffret" handlar om ämnen som även engagerar henne stort privat - kvinnor, makt och politik. Att världen skulle bli bättre med fler kvinnor i maktposition, det är Hanne-Vibeke Holst övertygad om. Och att det skulle ha betydelse för ett land vilket kön statsministern eller presidenten har är hon lika bestämd med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".