1 av 3
Ulrika Rogland
2 av 3
3 av 3
Lunchboxen onsdag 13 oktober

Hotad åklagare viker sig inte

Ulrika Rogland är inte den som ger sig i första taget, en egenskap hon har stor nytta av i sitt arbete som åklagare med inriktning på relationsvåld.

Just nu är hon aktuell som åklagare i den så kallade kopplerirättegången i Malmö, där 10 män står åtalade för att ha våldtagit och sålt en 14-årig flicka till att utföra sexuella tjänster. Flera personer, däribland Ulrika Rogland, har blivit hotade under rättegången, men trots det har hon aldrig tänkt tanken att hoppa av för att priset är för högt.

Trots att Ulrika Rogland i sitt arbete möter människor som begått grova brott och unga personer som blivit utsatta och utnyttjade så försöker hon ändå att undvika generaliseringar och istället se varje människa för sig.

För snart fem år sedan fick hon den så kallade Alexandramannen fälld för ett flertal grova sexuella brott mot unga flickor som han mötte på nätet. Snart har han avtjänat hälften av sitt brott, därefter ska han utvisas på livstid. Den viktigaste lärdomen av det fallet handlar om trovärdigheten i unga personers berättelser om vad de upplevt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".