1 av 3
Roland Rydell. Foto: Karin Olsson-Bendix/SR
2 av 3
3 av 3
Lunchboxen onsdag 19 januari

Roland Rydell får röster att bli friska

0:52 min

Rösten är ett viktigt redskap inte bara för oss som pratar i radio utan också för sångare, lärare och många andra. Larynxkirurgen och röstläkaren Roland Rydell arbetar för att lösa problemen man kan få när rösten blir hes, sliten eller bara inte riktigt bär längre. Och eftersom han är sångare själv är han speciellt intresserad av sångarnas röstproblem.

Allra störst intryck på honom har mästersångaren Jussi Björlings röst gjort. Överhuvudtaget är han fascinerad av de stora operasångarna. Sjunger själv gör han i Jättekvartetten Finn som nyligen firat 30-årsjubileum, och tidigare har han i många år varit med i Studentsångarna i Lund.

Men han är också handledare för en doktorsavhandling som snart är klar om en annan yrkesgrupp som kan få problem med rösten - lärarna. De jobbar i bullriga och stressiga miljöer som lätt leder till att man anstränger rösten, säger Roland Rydell som också hoppas att det snart ska bli isfritt och barmark i Skåne. För då kan han ge sig ut och rida på sina hopphästar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista