1 av 2
Harald Roos är HIF-läkare och han ordinerade HIF-guld redan före säsongen. Foto Janne Wieslander/SR
2 av 2
Cykelhjälmen är viktig för Harald Roos. Och dessutom lättare att ta med till studion än själva cykeln. Foto Janne Wieslander/SR
Lunchboxen torsdag 27 oktober

Doktorn som ordinerade HIF-guld

Harald Roos: ”Ljungbergs guld det största OS-minnet”
0:31 min

Han har numera två svenska mästerskap, han har varit med i OS och han har mer än trettio år bakom sig inom idrotten. Dock inte som aktiv, tränare eller klubbledare. I Lunchboxen hör du Harald Roos  som verkar har fler timmar än alla andra på ett dygn. Docent i ortopedi, divisionschef för kirurgdivisionen på Skånes Universitetessjukhus men också klubbläkare i Helsingborgs IF. Han har fixat hyfsat många fotbollsknän, vrister och fötter genom åren och är en av landets främsta experter på knäskador.

Harald Roos var varit idrottläkare i mer än trettio år. Förutom jobbet som klubbläkare i Helsingborgs IF har han vait läkare för svenska OS-deltagare i fyra olympiska spel. En av våra största idrottsprofiler kom han alldeles särskilt nära och dennes OS-guld av största minnet för Harald Roos. Det handlar om brottaren Mikael Ljungberg som vann sitt guld i OS i Sydney 2000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".