Elle-Kari Höjeberg

Nyhetsbrev 3 november 2006

Kära P2-lyssnare.

Jag måste bara skriva och berätta för er om det fantastiska steg som P2 och hela Sveriges Radio tagit på webben denna vecka! Det handlar om vår nya webbtjänst.Lyssna när du vill!  kallar vi den därför att du som datorlyssnare nu kan lyssna på dina favoritprogram i 30 dagar efter att de sänts i FM. Ljudkvalitén på webben blir också bättre, vilket för oss P2-lyssnare är särskilt välkommet.

Missade ni t ex det spännande -programmet om Natasha Barret igår så har ni en månad på er att ta skadan igen genom efterlyssningen i datorn.
Jag vet att det här är en välkommen nyhet för många av er.  Andra tycker att webblyssning är umbärligt och en del av er kan inte heller lyssna på detta sätt. Jag vill gärna ha era synpunkter på detta med webblysningen på P2s program! 
 
Samtidigt får jag nästan dagligen brev som frågar om möjligheten att ladda ned P2s program för efterlyssning i mp3-spelare och liknande. Det är fortfarande omöjligt av rättighetsskäl, eftersom våra program innehåller musik. Men i datorn kan ni lyssna och jag hoppas ni håller med om att det är ett steg i rätt riktning! Arkivet för hela P2 finns alltså i
 

Nu kan ni t ex lägga upp 16 stycken -sändningar efter varandra för lyssning om ni skulle vilja det! Ad lib har under det här året utvecklats till en riktig publikfavorit och både jag och programledaren Lex får fantastiskt mycket lyssnar-respons! Så om ni inte redan gett ad lib en chans, gör det!  Ad lib kommer under november bl a att uppmärksamma nationaldagarna för Mexico och Brasilien och årsdagen av den Ryska Revolutionen, liksom Thanksgiving , Kristallnatten och musikens skyddshelgon Santa Cecilia.
Varje måndag till torsdag kl 18.03 – ett fånga dagen med musik!

Ulrika Knutson, kulturskribenten, är en personlig favorit. Hon känns alltid påläst, kunnig och entusiastisk. Jag är så nyfiken på hennes förhållande till Sjostakovitj. Den 10 november samtalar hon och Johan Korsell före vår utsändning av Sjostakovitj Symfoni nr 7 C-dur, även kallad  ”Leningradsymfonin”, i en inspelning från Berwaldhallen med Sveriges Radios symfoniorkester under ledning av Evgenij Svetlano. Sjostakovitj sjunde symfoni, som skrevs mitt under brinnande krig, är ett fascinerande vittnesmål från skräckens tid. Leningrad blev svårt sargat av kriget men den sjunde symfonin fortsatte sitt liv både i Sovjet och i väst, där den kom att framstå som en symbol för de allierades kamp mot nazismenHur låter musik under terrorns ok?

Den 11 november uppmärksammar vi att det är 350 år sedan den franske tonsättaren och gambaspelaren Marin Marais föddes. P2 sänder ”Semele” av Marais, , en opera i fem akter med Le concert spirituels kör och orkester under ledning av Hervé Niquet. Föreställningen spelades in 12 juli på Opéra Comédie, Montpellier. I några av rollerna hör vi: Blandine Staskiewicz som Semele, Bénédicte Tauran som Dorina och Hjördis Thébault som Juno
Marin Marais verkade som kompositör och gambasolist i Kung Ludvig XIV:s tjänst med Lully som sin läromästare.  Filmen All världens morgnar (Tous les matins du monde) från 1991 handlar om Marais och innehåller mycket av hans musik.
 
Samma dag, den 11 november, firar vi att Stockholms läns blåsarsymfoniker fyller 100 år. I lördagskonserten kl 15.00 hör vi en jubileumskonsert med bl a Martin Fröst, klarinett och Christian Lindberg, trombon. Blåsmusik i stora och små format är härlig, från bruksorternas hornmusikkårer ( som den i Brevens Bruk där min morfar spelade ess-kornett) till det stycke som framförs vid den här konserten av 100 klarinettister!


I P2 möts Helen Sjöholm och Sven David Sandström i Kärlekens tre ansikten
Den 3/11 kl 19.30 sänder Sveriges Radio P2 Sven David Sandströms tredje symfoni
 ”Kärlekens tre ansikten” med Helen Sjöholm som solist - en inspelning från uruppförandet den 7/10. Helsingborgs symfoniorkester medverkar under ledning av Tobias Ringborg i inspelningen från Helsingborgs konserthus. Ylva Eggehorn har skrivit texten och Sven David Sandström komponerat en slags symfoni med Helen Sjöholms röst i åtanke. Stycket beskriver fyra olika nedslag i en kvinnas upplevelse av kärlek med vardagsnära och andligt djup. Programmet inleds med en intervju där Sven David Sandström och Helen Sjöholm berättar för musikradions Mats H Jonsson om sina upplevelser av stycket och sitt samarbete.

Rostrum 2006 måndag 13 november kl 21.00
I detta första program i serien om tre ger Maria Eby von Zweigbergk och producenten Stefan Holmström en översikt över den 53:e upplagan av ROSTRUM of Composers: Den internationella utblicken med musik av tonsättare från hela världen.
Rostrum är ett Unesco-initiativ för nutida konstmusik som i år hölls i Paris där 29 länder deltog från Argentina och Mexico via Europa till Kina och Australien. Uppgiften för de 29 deltagarländernas representanter är att ur ett 60-tal kompositioner välja ut verk, som rekommenderas för sändning av samtliga radiostationer som deltar i Rostrum.
Hur gick det för de svenska verken denna gång, vad var trenderna? Frågor ställs och svar ges i Rostrum. Nästa program sänds på samma tid nästa måndag i P2.


Monitor: Monolake- möte med Robert Henke onsdag 15 november kl 21.00
Monitors Fredrik Emmerfors möter electronicastjärnan Robert Henke även kallad Monolake i ett pulserande Berlin. I programmet hör vi sofistikerad electronica i världsklass av och med gruppen Monolake.

Jubileumskonsert med Rollin’ phones 20 år fredag 17 november kl 19.30
Direkt från Nybrokajen 11, Stockholm sänder P2 en jubileumskonsert med den mångsidiga kammarmusikensemblen Rollin’ phones. Denna kvinnliga saxofonkvartett spelar en bred repertoar av klassisk originalmusik för saxofonkvartett och transkriptioner av klassisk musik från barock till nutid liksom nykompositioner inspirerade av bl a folkmusik, argentinsk tango och jazz. De har hunnit med en hel del de senaste 20 åren och vi kommer att få höra många av favoriterna i denna konsert.

Se där ett närsynt nyhetsbrev med blick på de närmaste veckorna. Snart börjar det bli dags att fundera på adventsmusiken…
Men närmast nu är det Alla Helgons Dag och jag vill önska er en riktigt trevlig helg!

Elle-Kari Höjeberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".