Nyhetsbrev 24 november 2006

Kära P2-lyssnare,

Dags för ett sent novemberbrev till er med en blandning av musik i alla P2s genrer.

Jag börjar direkt med en världspremiär!
I  , söndag 26 november kl 09.03 kommer vi att för första gången i radio kunna njuta av Antonio Vivaldis saknade verk ”Dixit Dominus” i D-dur med katalognummer Ryom 807. Detta aldrig tidigare inspelade verk trodde man länge att kollegan Luigi Boccherini hade komponerat. ”Dixit Dominus” identifierades 2005 och framförs här i en tysk inspelning från 2006Mer om denna hårresande historia med svek, förfalskade autografer och förtal berättar Vassilis Bolonássos för dig som är hans särskilt utvalde lyssnare!

En annan premiär är det dags för lördag kväll, från Göteborgsoperan. P2 direktsänder Richard Strauss opera Arabella, som beskrivits som  en ”lättsam opera med romantiskt flödande musik” med libretto av Hugo von Hofmannsthal. I några av huvudrollerna hör vi världssopranen Nina Stemme som Arabella, Kristina Hansson som Zdenka, Anders Larsson som Mandryka och Anders Lorentzson som Greve Waldner.
: ”Arabella” lördag 25 november kl 18.00

Premiär är det även för en ny serie om musik av Birgitta Tollan. Ända sen jag tjuvlyssnade på programmet häromdagen har jag inombords hört de underbara bulgariska sånger som EVA-kvartetten sjunger, men även nynnat på en del gamla Taube-visor som jag inte sjungit på länge. Detta inspirerad av det första programmet i serien
Musikbärarna - Utan musiken kan de inte leva, som börjar på söndag 26 november kl 14.00.

En serie som redan startat är Urban Göranssons Slagverk, söndagar 18.03, där vi tas med till en musikvärld fylld av rytmer. I Slagverk hörs inte bara renodlad slagverksmusik utan musik där slagverk har stor betydelse, med spännvid över konstmusik, jazz och världsmusik.

P2 , tisdag 28 november kl 22.30
Electronica-klubben Golden Gate är tillbaka i Sveriges Radio P2 under fyra tisdagskvällar kl 22.30 med bl a P3 Guld-vinnaren Hans Appelqvist live från Malmö, electronica-duon Minit, Bulgur Brothers: Johan Skugge och Andreas Tilliander, MITEK:s Mikael Stavöstrand och tyske Ekkehard Ehlers. Golden Gate skapade med electronica-plattformen Starfield Simulation förutsättningar för en klassisk electronica-konsert. Konserten ägde rum i den futuristiska Scaniaparken i Västra hamnen i Malmö den 3 september under den årliga Full Pull-festivalen! Det hela blev till en konsert utöver det vanliga med två internationella akter: electronica-duon Minit (Australien/Tyskland) och Ekkehard Ehlers (Tyskland).
Minit är ett av de nya namnen som utvecklar den elekroniska musiken . Ni kan läsa mer på vår hemsida om artisterna!


Och så är det dags att säga adjö till vår egen chefsdirigent.
P2 sänder direkt från Manfred Honecks sista konsert som chefdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. En epok avslutas och en ny tar vid. Mahlers magnifika Symfoni nr. 2 ”Uppståndelsesymfonin” bildar symbolisk avslutning på Manfred Honecks framgångsrika period som chefdirigent i Berwaldhallen. Som solister i kvällens konsert hör vi Letizia Scherrer, sopran och Anna Larsson, alt. liksom Radiokören och Eric Ericsons kammarkör under ledning av Manfred Honeck.
: Konsert med SRSO, fredag 1 december kl 19.30

Tre mästerdragspelare, söndag 3 december kl 20.15
Madagaskar, Balkan och Sverige är hemmaplan för Régis Gizavo, Lelo Nika respektive Lars Karlsson, tre musiker som spelar ett av världens mest spridda instrument - dragspelet - om än på helt olika sätt. Främst kommer de att spela egna låtar men också ge plats för spännande samarbeten. Régis Gizavo från Madagaskar, nu bosatt i Frankrike, blandar traditionell musik från hemlandet med influenser från andra delar av världen. Han är en av världsmusikens mest eftertraktade dragspelare och har samarbetat med afrikanska, brasilianska och europeiska artister. Här möter han Lelo Nika från Vojvodina, den serbiska provinsen norr om Belgrad, nu bosatt i Sverige. Lelo Nika har en bred musikalisk kontaktyta som spänner från jazz till folkmusiken från Balkan. Den tredje musikanten är Lars Karlsson bördig från Fjärås utanför Kungsbacka har vunnit åtskilliga tävlingar och blev den förste durspelare att koras till Årets Dragspelare (2001). En mångsidig svensk som spelar både traditionellt, dansmusik, jazz, blues och eget och som gjort åtskilliga skivor och tv-framträdanden.
Konserten är en inspelning från Stallet i Stockholm den 4 oktober i år.

Till sist bara en påminnelse om att du nu kan höra alla P2s program i efterhand i 30 dagar på webben!  T ex tycker jag att du, om du inte lyssnade i tisdags den 21 november, efterlyssna på adLib. Själv lyssnade jag medan jag fixade middag till barnen hemma i köket och fascinerades av hur många olika infallsvinklar det kan finnas på ett namn. För det som Purcell, Händel, Haydn, Britten, Baroli och söta fröken Lind hade gemensamt denna dag tillsammans med Caecilie Norby och Santa Cecilia Akadmin var förstås ”Cecilia”. Efterlyssna på adLib och Lex’s som alltid egensinniga och spännande sätt att göra ett tema med många variationer. Eller lyssna direkt i din köksradio du också, måndagar till torsdagar 18.03.


Nästa gång  handlar nyhetsbrevet om julmusik!

Hör gärna av dig till  mig du också!

Elle-Kari Höjeberg