Nyhetsbrev 8 december 2006

Kära P2-lyssnare. Nu är det decembermörkt. Man får välta barnen ur sängarna på morgonen och solsken är nåt som pågår medan de är instängda i klassrummet (och jag i Radiohuset…)  Fåglalåten fattas mig, men jag upptäcker att många av er hittat våra fina P2-fåglar på hemsidan. Just nu sjunger en ny P2-fågel varje dag fram till julafton om ni klickar på med en extra överraskning på julafton som inte ens vår webmaster vill avslöja för mig.


En annan sångfågel hör ni nu på lördag, den 9 december, när vi har nöjet att erbjuda er fredagens Nobelkonsert med Renée Fleming och Kungliga Filharmonikerna under ledning av Lawrence Renés. På programmet står verk av Richard Strauss, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Leonard Bernstein, George Gershwin, Cole Porter och Frederick Loewes ”I could have danced all night” ur My fair lady. Det handlar om Sverigepremiär vars röst har kallats för ”the gold standard of soprano sound”. Med Metropolitan Opera i New York som en av sina fasta punkter gästar Fleming  de allra främsta orkestrarna och konserthusen på sina turnéer. Som operaartist har Renée Fleming stor lyskraft; hon skänker guldkant åt alla roller hon rör vid med sin briljanta teknik och sin karisma.

Nobelpristagarna brukar ju få vara med om ett äkta svensk Lucia-firande. Vi tjuvstartar i P2, för redan på fredag, den 8 december, kommer Kristjan Saag att bjuda Luciasånger i med start kl 18.03. Först är det ju den gamla vanliga, Cottreaus ”Santa Lucia” som ju egentligen är en neapolitansk visa som handlar om stadsdelen Santa Lucia i Neapel.Sen två andra Luciasånger i typisk Rendezvousmix. Stan Kenton, Franco Ricci och Beniamino Gigli bjuder upp!

Håller Beethoven och andra stora klassiska tonsättare på att förlora sin betydelse för oss nutidsmänniskor?  Är det viktigt att hålla denna musik vid liv, varför i sådana fall - och hur?
Det är frågor som diskuteras i tisdag 12 december kl 12.30
I programmet deltar en panel bestående av Isabel Blommé, cellist i Indrakvartetten, sångpedagogen och ledamoten av styrelsen för kammarmusikförbundet RSK Margareta Jonth och tonsättaren och sekreteraren i orkesterutredningen Fredrik Österling samt elever och lärare från musikgymnasiet vid Lilla Akademien, dirigenten Jan Risberg med flera. Men oss i studion är även Göteborgssymfonikernas nye chefdirigent från årsskiftet Gustavo Dudamel som ger sin syn på saken.

Sen är det Lucia på riktigt. I P2 hör ni Luciamusik i , förstås!  Kl 07.32 blir det Luciakonsert från Berwaldhallen med Nacka Musikklasser och Rigmor Gustafsson som gästartist.

Men man kan fira Lucia på andra sätt också…t ex genom att mata det elektroniska monstret Vomitron Conbrio med egna mp3-or och skapa en interaktiv radiokomposition i onsdag den 13 december kl 21.00. Hur man gör kan du läsa mer om på hemsida

Julmusiken hörs i P2!

I P2 bjuder vi på en stämningsfull jul med musik som berör. Lyssna till de traditionella julsångerna liksom Händels Messias, Juloratoriet av Bach och den direktsända nyårskonserten från Wien. Vakna till luciasånger från Berwaldhallen och pyssla med de sista förberedelserna dan före dan till jul- och filmmusik i uppesittarkvällens program från Göteborg.  Julmusik från hela världen strömmar ur radioapparaten när P2 sänder direkt via Europeiska Radiounionen (EBU) (EBU) den 17 december från kl 11.00 - 14.00 och 19.00 - 24.00. Det hela börjar i Bukarest med traditionell julmusik från Rumänien och fortsätter med sändningar via Oslo, Moskva, Karlsruhe, Minnesota, Kanada, Ljubljana och avslutas med en konsert från London med BBC Singers. Suger det fortfarande i jultarmen så bjuder adLib på 300 års dopp i cd-grytan varje dag kl 18.00 under julhelgen.

Läs hela tablån på Här kommer nu ett urval av Julens musik som hörs i Sveriges Radio P2:

Fredag 15 december kl 19.30 – Julkonsert från Berwaldhallen
Gnistrande direktsänd Julkonsert från Berwaldhallen med Sveriges Radio Symfoniorkester och Radiokören där dirigenten Alexander Hanson delar ut musikaliska klappar med julens mest älskade och kända melodier. Som solist hör vi barytonen Karl-Magnus Fredriksson. Vi får höra musik av bl.a. Johannes Brahms, Otto Olsson och Mel Tormé. Sänds även julafton kl 22.00.


Fredag 22 december kl 22.00 – Euroradio Jazz Season
Traditionen trogen bjuder vi på julmusikens största klassiker i en exklusiv och enastående jazz- och soulpaketering från Danmark. I år får vi höra två framstående solister från den danska sångeliten och en av väldens bästa storband nämligen Cæcilie Norby och Bobo Moreno tillsammans med Danska Radions Big Band under ledning av Nikolaj Bentzon.

Lördag 23 december kl 10.00 – CD-revyn julspecial
Dagens program av CD-revyn ångar av glögg och julmys så här dan före dan. CD-revyn julspecial ägnas helt åt inspirerande julklappstips på CD och DVD från Johan Korssell och hela panelen. Även våra vägvisare Lars Sjöberg och Curt Carlsson delar med sig av sina mest välljudande klappar med inspelningar av den klassiska repertoarens standardverk. Hinner du inte skriva ner tipsen så gå in på där alla spellistor finns att hämta.

Lördag 23 december kl 22.10 – Nu är det Yul igen!
Uppesittarkväll från Göteborg med jul- och filmmusik i salig blandning. Katarina Karlsson Algesten och Kristjan Saag gästas av dirigenten Jerker Johansson som spelar det bästa ur sin digra samling av julskivor. Gamle filmstjärnan Yul Brynner och hans brokiga liv som trubadur, opiumhandlare och musikalartist går som en röd tråd genom kvällens program liksom hans röst i såväl zigenska ballader som i sakral musik.

Julafton 24 december
13.00 Julkonsert med Göteborgsmusiken
14.35 Jussi Björling sjunger Adams Julsång m.m
18.10 Den heliga natten av Hilding Rosenberg

Julafton 24 december kl 18.45 – Folkes tradtimma
I Folkes tradtimma presenterar Musikradions Torbjörn Ivarsson och Mats Einarsson godbitar från det gångna årets konserter och festivaler. Vi bjuds bl a på musik av Anouar Brahems trio från Re:Orientfesitvalen, dragspelsdrottningen Maria Kalaniemi och underskön fadosång med Joana Amendoeira. Dessutom en fläkt från sommarens festival på Korrö med barockmusik av Johan Hedin och Pelle Björnlert.

Juldagen 25 december
10.00 Camille Saint-Saëns Juloratorium med bl a Kungliga Hovkapellet, Mikaeli Kammarkör och Anne-Sophie von Otter under ledning av Anders Eby.
12.05 Gaudete, julkantat av Anders Öhrwall som även dirigerar Adolf Fredriks Bach-kör
19.30 Messias av Georg Friedrich Händel med bl a Hillevi Martinpelto, sopran under ledning av Trevor Pinnock. En konsert från Royal Albert Hall, London 2000.
22.30 Drivor av julmusik i Kalejdoskop

Annandagen 26 december
12.03 Julkonsert från Saint Paulskatedralen, London med Saint Paulskatedralens kör och Royal Philharmonic Orchestra.

Onsdag 27 december
10.00 Susanne Rydén sjunger julmusik från 1600-talet
19.30 J S Bach: Juloratoriet, del 1-3. Del 4-6 sänds på nyårsdagen kl 19.30. Vi hör Drottningholms barockensemble med solister under ledning av Ragnar Bohlin.

Torsdag 28 december
10.00 Peter Mattei sjunger julsånger tillsammans med Adolf Fredriks Bach-kör och Musikhögskolans blåsarkvintett under ledning av Anders Örhwall.

Nyårsafton 31 december kl 19.00 – Traditionell indisk slagverksmusik
En konsert i två timmar med klassisk sydindisk slagverksmusik är en raritet på våra breddgrader. I Världens Liv i P2 hör vi en unik studioinspelning från 2001 i Radiohuset där mästarmusikerna Karaikudi R. Mani och Sruthi Laya spelade komplex slagverksmusik under sitt första besök i Sverige.

Nyårsdagen 1 januari kl 11.15 – Nyårskonsert från Wien
Direkt från Musikverein i Wien sänds den årliga nyårskonserten med Wiens filharmoniker under ledning av Zubin Mehta. Vi får höra musik Johann Strauss, Josef Strauss, Joseph Hellmesberger, E Strauss och Johann Strauss d.ä.

1, 4 och 5 januari kl 21.00 – Tjugo betraktelser över Jesusbarnet av Olivier Messiaen
Tjugo betraktelser över Jesusbarnet är ett pianoverk av Olivier Messiaen som här framförs av den unge virtuosen Oskar Ekberg. Verket är två timmar och tio minuter långt och sänds i P2 uppdelat i tre delar. Pianisten Oskar Ekberg framförde det i sin helhet i Ytterjärna kulturhus den 11/4 2004 och konserten spelades in av musikradion.
– Det är extremt vackert ibland. Det är extremt brutalt ibland. Från de enklaste enkla melodier till de mest ospelbart komplicerade passager. Det är faktiskt extas, säger Oskar Ekberg, som har arbetat med musiken i fem år. P2s Maja Verner-Carlsson presenterar de olika delarna och de texter som ligger till grund för verket.

Glöm inte att du kan höra nästan alla P2s program i efterhand i .

Och plötsligt är det nytt år och då till dess jag med  ett nytt nyhetsbrev, som bl a handlar om vår nya tablå för 2007.

Elle-Kari Höjeberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".