1 av 4
Ström. Foto: Mattias Ahlm/SR
2 av 4
Schüldt i P2
3 av 4
Eva Sjöstrand i Vågor. Foto: SR Gotland
4 av 4

Nyheter i P2 vintern och våren 2007

Med start måndag 15 januari kommer en hel del nytt i P2. Vissa programrubriker försvinner, men andra kommer förstås till.

Nytt program:
Sänds: lördag kl 09:03 - 10:00
Vågor är namnet på P2:s nya morgonprogram som ger en timmes lugn och inspirerande musik vald och presenterad av Eva Sjöstrand från Visby. Vågornas rullande är det mest lugnande ljud vi kan höra. Hur många skapande människor har inte hämtat kraft ur havet? Eva Sjöstrands sjungande gotländska dialekt känner vi senast igen från Mimer och Aurora i P2. Hon är journalist och författare, kulturredaktör vid Sveriges Radio Gotland och dessutom infödd öbo och körsångare.

Ny serie:
Sänds: söndagar kl 14:00 - 15:00
Musiksafari i Europa är en ny serie om fyra program för den nyfikne allmusikälskaren som söker jakttroféer i form av visor, världsmusik, jazz och nutida klassisk musik. Johan Tollgerdt är musiker och radioman som jagar musik i Europa med sin mikrofon. Han har frilansat för Sveriges Radio sedan 1983 och lyssnarna har mött honom i bland annat Studio Ett (P1), Efter Tolv (P4) och Mitt i musiken (P2). Sedan 1979 är han bosatt mitt i Europa, i Paris närmare bestämt, där han ofta bjuds in för att tala om Sverige i fransk radio och tv.

Nytt magasin:
Sänds: måndag 12:30 - 13:30
Schüldt i P2 är ett dokumentärt reseprogram rätt in i musiklivets skärningspunkter. Klassisk musik och smal samtida pop har här samma givna plats.

I tolv entimmesprogram inbjuder Schüldt i P2 till ett utsuddande av gränser som ställer fördomar och förutfattningar på ända. Programmet leds av Eric Schüldt, dj och musikjournalist. Han har tidigare gjort Riktig musik i P2 jobbat med program i P1 och P3.

Ny sändningstid: P2s populära magasin om de bästa nyheterna på skiva kommer även fortsättningsvis att sändags lördagar kl 10:00 men fortsätter nu efter kl 12:00 hela vägen fram till kl 13:00.

Sista timmen spelas längre stycken från de album som fått toppbetyg i programmet.

Nypremiär: Ström
P2s elektronikaprogram Monitor tar en 10-veckors paus och onsdag 24 januari är det dags för 10 helt nya avsnitt av förra årets elektronikasuccé Ström med Mats Almegård, Håkan Lidbo och Andreas Tilliander. Starttid 21:30.

Nytt magasin: Klassiskt aktualitetsmagasin (arbetsnamn)
Kommer att sändas: fredag kl 12:30 - 13:30 (premiärdatum meddelas senare)
Ett aktualitetsprogram om konstmusik som speglar trender i det svenska musiklivet genom reportage, samtal och diskussioner. Lyssnarna får möta tonsättare, dirigenter och musiker som tar upp aktuella ämnen utifrån sina perspektiv.

Nya sändningstider: Mitt i Musiken och ad lib
SRs nyhetsprogram om musik kommer från 29 januari att även sändas i P1. Ny sändningstid från 15 januari i P2 är 18:03-18:13 med en längre sändning på fredag. Detta gör att ad lib börjar 18:14 måndag-torsdag.

Längre sändningtid: Klassisk förmiddag
Klassisk förmiddag med Boel Adler breder ut sig hela vägen fram till 12.30. Starttid är som tidigare 10:03.

Åter i sommar: Mimer i P2
Programmet som ställer frågan ”Hur låter..?” kommer tillbaka i juni igen.

Farväl säger vi till programmen Riktig musik och Operadags. Opera kommer att finnas med som en naturlig del av det klassiska aktualitetsmagasin som kommer att sändas på samma tid (fredag 12:30) med start senare i vår.


Sveriges Radio P2 handplockar regelbundet någon eller några av de absolut främsta unga svenska musikerna för ett eller två års engagemang. Under denna period ges de chansen att fördjupa och utveckla sitt konstnärskap genom solokonserter, studioinspelningar och solistframträdanden.

P2 har glädjen att presentera tre framstående artister som blivit utnämnda till P2:s tonsättare och P2:s artist 2007. 2007 års tonsättare är Hanna Hartman och Tebogo Monnakgotla och årets artist är sopranen Ida Falk Winland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".