Elle-Kari Höjeberg

Nyhetsbrev 12 januari 2007

Kära P2-lyssnare.  På måndag, den 15 januari är det dags för vår nya tablå. Inga stora förändringar i grunden, men en del spännande nya program som jag gärna vill berätta lite mer om. Men allra först vill jag slå på trumman för två P2-liveevenemang som kommer nästa vecka.


Konstens födelsedag
För tredje året i rad firar vi konstens födelsedag, , med ett hejdundrande ljudkonstkalas på Moderna Museet i Stockholm. Detsamma gör  europeiska radiobolag i 14 andra länder, bl a Moskva, Florens och Antwerpen. Allt mixas och sänds ut i vår P2-livesändning med start kl 19.00.
På Moderna Museet i Stockholm deltar en rad tonstättare,artister och ljudkonstnärer, bland andra Hanna Hartman som i veckan utsågs till P2s tonsättare tillsammans med Tebogo Monnakgotla. Hanna berättare på presskonferensen att hennes verk inspirerades av ett besök i en butik med hundleksaker och det gjorde i alla fall mig nyfiken på hur det kommer att låta.
På Moderna Museet börjar festen också kl 19.00 och pågår till midnatt, så är ni i närheten kanske vi ses där! Fri entré. 


Mer om P2s tonsättare och artist 2007 hittar du här:

Gästspel i Tvåan
Och är ni i Stockholm nästa lördag, den 20 januari, vill jag passa på att bjuda in er på ännu en konsert, denna gång i Radiohusets Studio 2, kl 15.00. Då spelar vi in den första konserten i P2s nya kammarmusikserie ”Gästspel i Tvåan”. Fritt inträde även här, kom gärna till Radiohuset på Gärdet i Stockholm!
Som radiolyssnare får ni höra konserten i P2 Live Klassiskt den 25 januari kl 19.30.
Tebogo Monnakgotla, även hon P2s nya tonsättare, har valt sin favoritkammarmusik med verk av Robert Schumann, Gabriel Fauré, Arnold Schönberg och Claude Debussy. Dessutom hör vi ett verk av  Tebogo Monnakgotla själv: ”Bambu i björkarnas språk”¨.
Likaledes nyutnämnda P2-artisten och sopranen Ida Falk-Winland sjunger, övriga medverkande är:
Cecilia Zilliacus, violin
Kati Raitinen, cello
Bengt Forsberg och Anders Kihlström, piano
KammarensembleN

Nu på lördag, den 13 januari, kl 19.20  är det spännande opera i P2:”Den förste kejsaren” av Tan Dun i en direktsändning från Metropolitan i New York med bl a Plácido Domingo och Elizabeth Futral. Tan Dun är bl a känd för musiken till Ang Lees film ” ”Crouching tiger hidden dragon”.

Det sista av Birgitta Tollans programserie ”Musikbärarna” sänds på söndag  med en celeber gäst; den danska författaren och ikonen Suzanne Brögger som nyligen debuterade som blues- och jazzsångerska. Lyssna gärna söndag den 14 januari kl 14.00!

På måndag, den 15 januari, är det dags för P2s nya tablå. Och redan på måndag  börjar det nya
Musikmagasinet kl 12.30 med en serie om tolv program av Eric Schüldt.
är ett dokumentärt reseprogram rätt in i musilivets skärningspunkter, där klassisk musik och smal samtida pop båda har sin givna plats. Eric Schüldt, som både är dj och musikjournalist, låter oss i det första programmet möta Sveriges största operasångerska på gymet, en bastuba-spelare som också jobbat som väktare, en OS-guldmedaljör och en technostjärna som pluggar till kock.

Lördagar flyttar ned en timme och sänder 10.00-13.00 med urvalet CD-revyns bästa i sista timmen.
Klockan 9.00 börjar istället lördagarna nya morgonprogram ”Vågor”, där Eva Sjöstrand presenterar en timmes lugn och inspirerande musik från Visby. Eva Sjöstrand känner ni bl a som Auroravärd och programledare för ”Mimer”. Mimer tar nu paus och återkommer till sommaren!

får ny sändningstid. Varje vardag kl 18.03 inleds Musikradiokvällen med ett tio minuters Mitt i Musiken, som trots det kortare formatet ska fortsätta ge er de viktigaste nyheterna från svenskt musiklivet. Mitt i Musiken kommer även att börja sändas i P1s nya tablå, med start den 29 januari. Ni kan också prenumerera på Mitt i Musikens nedladdningsbara ”poddradio”. Mer information om detta och alla nyheter i programmet finns på hemsidan: sverigesradio.se/p2/mittimusiken

Söndagar kl 14.00 är fortfarande tiden för programserier om musik och där börjar nästa söndag en ny serie om fyra program:
i Musiksafari Europa presenterar Johan Tollgerdt musiklivet i fyra europeiska städer. Han börjar i Genève där vi bl a möter Pavel Pesta och hans jazzband och han uppmanar alla med ett öppet musikhjärta att följa med! Johan Tollgerdt är musiker och radioman bosatt i Paris, som också kommer att porträtteras så småningom.

Ström är tillbaka
En nygammal bekant är programmet Ström i P2 som återkommer på Monitortid  tio veckor med start onsdagen den 24 januari kl 21.30.

Programmen Operadags och Riktig Musik försvinner nu ur tablån. Men det betyder inte att opera inte har sin givna plats i P2. Utöver lördagsoperorna i P2 Live ska opera granskas och uppmärksammas i såväl Mitt i Musiken som CD-revyn, men också i P2s nya klassiska magasin som börjar först om några veckor med sändningstid fredagar kl 12.30 och repris lördagar 17.00. Även Musikmagasinet återkommer i vår med en serie operaprogram av Eva Kaijser. När allt är klart kring dessa program ska jag berätta mer.

Sammantaget många spännande programserier och nya program, men också mer musik! 
Klassisk Förmiddag förlängs med skön musik varje vardag fram till 12.30 och även kvällarna får längre P2-livekonserter, eftersom reprisen på Mitt i Musiken kvällstid försvinner.

Monitor och Jazzit börjar nu en halvtimme senare, Jazzit tisdagar 21.30,fortfarande med repris onsdagar 12.30 och Monitor Onsdagar 21.30 med repris torsdagar 12.30.

Ni som lyssnar på P2 Musik via datorn kommer att upptäckta att utbudet på eftermiddagarna (där P2Riks i FM sänder program på andra språk än svenska) också förändras lite. Bland annat kan ni höra ”Alltid på en söndag” på lördagarna 13.00-15.00 och SR Världen hörs istället på måndagar 13.30-16.00. Tablån för P2 Musik på webben dag för dag hittar ni på länken:   

Hela den nya tablån finns att se på vår hemsida på denna länk: 

Glöm inte att du kan höra nästan alla P2s program i efterhand i .


 

Elle-Kari Höjeberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".