Elle-Kari Höjeberg

Nyhetsbrev 2 februari 2007

Kära P2-lyssnare. Nu har den nya P2-tablån varit igång några veckor. Hur känns den?  Det är mer musik och mindre prat om musik och det vill en del av er ha. Andra saknar de längre Mitt i Musiken och vill ha mer fördjupande kunskapsprogram.


Skriv och säg hur just du vill ha det. Skriv och berätta när det låter bra och när det inte låter bra. Det är alltid lika roligt att höra av er och jag försöker svara på alla brev! Häromdagen kom t ex det här:

”Slog på radion torsdag kväll och trampade rätt in i P2:s nya kammarmusikserie, där Tebogo Monnakgotla hade valt programmet. Om det här är ett led i förändringen och framskapandet av ”nya p2” så känns det verkligen helt rätt. Varför fortsätta att bara mossa på med Beethoven och Tjajkovskij när man kan göra sådana här program; Monnakgotla har verkligen lyckats med att få Schönberg - för många lyssnare säkert betraktad som ”svår” och ”jobbig” - att framstå i sin rätta dager och som oerhört lättillgänglig men framför allt fruktansvärt bra musik. Hans bojkottande av de diatoniska ramarna känns som rena befrielsen. Hans musik känns så mycket mer direkt än musik skriven i gamla gråa sonatformen. Nu är ju Schönberg absolut inte den ende. Han är ju gammal! Nä, Monnakgotla själv verkar vara fenomenal hon också. Kul att hon är P2s artist nu. Dessutom, en stor eloge åt kvällens sopran. Förbluffande säkerhet i Lunaire!”

Det är härligt att få sådana rosor till P2. Men vi tål både ris och ros.
Mer om P2s tonsättare och artist 2007 hittar du här:

P2-program nu även i P1
Två av P2s program har tagit klivet in i P1 nu. Dels , som har sin förstasändning i P1 varje vardag kl 14.50 och repriser på kvällstid, utöver sändningen i P2 kl 18.03. Dels Musikmagasinet som just nu heter som går i repris i P1 på lördagar kl 23.07.
Ni som missade Eric Schüldts samtal med Herbert Blomstedt i måndags kan t ex höra det igen i lördagsreprisen i P1 i morgon.
Nästa veckas handlar förresten om barndom, med bl a Robert Wells, John Dahlbäck och Salem al Fakirs mamma!

Vågor
En annan nyhet som jag gärna vill höra vad ni tycker om är lördagsmorgnarnas ”Vågor” med Eva Sjöstrand. Eva, som ju också är värd för Aurora viss del av året, bjuder på en timmes lugn och inspirerande musik från Visby och Gotland, mitt i Östersjön! Lördagar 9.00 bjuder vi på det.

Direktsändning med Johan Korssell
CD-revyn finns kvar på sin gamla tid lördagar 10.00 men fortsätter ända till kl 13.00 med det bästa ur dagens noteringar sista timmen.  Nu på lördag, den 3 februari, sänder Johan Korssell direkt från NK Musik & Nöje på plan 4. Programmets kunniga musikpanel finns på plats för att betygsätta skivor och svara på frågor om musik. Finns du i Stockholms City så kom dit!
På finns en förteckning över de skivor som betygsätts i programmet.

Daniel Harding
Och så är Daniel Harding på plats som Berwaldhallens nya chefdirigent - det är drygt en vecka sedan han med säker hand greppade pinnen. ”Rykande rivstart för Harding” skrev t ex Kjell Alinge efter den första konserten - och ikväll, fredagen den 2 februari, är det dags igen. Då får vi höra Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester som bl a framför Robert Schumanns Oratorium Paradiset och perin… och vill ni höra invigningskonserten igen kan ni göra det på söndag när den sänds i repris kl 22.00.  Mer om Daniel Harding kan ni läsa här:

Benny Andersson i Berwaldhallen
I Berwaldhallen är det också dags att hylla en av svensk musiks mest kända ansikten. Nästa vecka hålls en serie konserter med musik ur Benny Anderssons 40-åriga karriär och den 14 februari kl 19.30 är det dags i P2 för en musikalisk kavalkad med sånger och låtar från Hepstars, ABBA, Chess, Kristina från Duvemåla och mycket mer. På scenen finns en stor samling artister med Sveriges Radios Symfoniorkester under Anders Berglunds ledning. Bl a hörs Anders Glenmark, Fred Johanson, Josefin Nilsson och Helena Jonason.

Rossini med Radiokören
Och torsdagen den 22 februari bjuder Radiokören på en italiensk afton med sändning i P2 kl 19.30. Det blir bl a musik av Rossini, Monteverdi och Berio. Fredrik Malmberg, konstnärlig ledare för Vokalharmonin och en av våra mest efterfrågade svenska kördirigenter leder Radiokören denna kväll. Mycket nöje!

Steve Reich porträtteras
Steve Reich heter årets ena Polarpristagare. En spännande tonsättare som också hörts tidigare i P2. Med anledning detta sänder vi ett porträttprogram om Steve Reich som gjordes för lite mer än ett år sedan. P2:s Per Lindqvist intervjuar Steve Reich om hans musik och spelar musik ur hans produktion bl a Drumming, Electric Counterpoint, Music for pieces of wood. Programmet avslutas med att Steve Reich berättar om tillkomsten av stråkkvartetten Different Trains som vi får höra Kronos kvartetten framför i sin helhet. I P2 måndagen den 12 februari kl 21.00.

Vokalfestivalen
Spännande och nyskapande musik hördes också på Kulturhuset i Stockholm förra veckan när Vokalfestivalen gick av stapeln. Öppna era nyfikna öron och lyssna till annorlunda och utmanande musik i Jazzradion lördag kl 18.03 med bl a Eldbjörg Raknes TINGeLING och Lindha Kallerdahl Gold, två av dagens ledande bordiska vokalartister som tänjer rösten utöver det traditionella! 

Och ni som är nyfikna på mer nyskapat tycker jag ska lyssna på den speciella remixen från Arts Birthday som vi sänder den 26 februari kl 21.00!

Touamani Diabaté
Traditionellt men ändå modernt låter det om P2 Live - Världens Liv!  Söndagen den 11 februari kl 20.15 då vi ger er en konsert med koramästaren Toumani Diabaté & Symmetric Orchestra från Roskildefestivalen 2006.
Toumani Diabaté har mer än någon annan lyft fram korainstrumentet och traditionen både i hemlandet och runt om i världen. Touamani Diabaté är en framstående kapellmästare, lärare och kompositör, men också en koravirtuos av rang. Han har turnerat flera varv kring jorden, spelat över 2000 konserter och besökt mer än 170 festivaler. Sedan 1992 har han spelat ihop med The Symmetric Orchestra, som är otroligt populära i Mali.
Vid sidan av det egna musicerandet finansierar och driver han en musikskola i hemstaden där barn med olika social bakgrund får lära sig spela traditionell musik. Nästan varje fredag står han på scenen på The Hogon, en utomhus klubb i Bamako där folk i alla åldrar träffas för att festa, äta, dansa och lyssna på livemusik.

Notturno - varje natt
Alla nätter 24.00-06.00 sänds europeiska nattradion Notturno i P2. Jag brukar somna med denna vackra musik i örat, men om du somnar tidigare och ändå vill lyssna finns numera Notturno också som efterlyssning på webben! Notturno bjuder på alla sorters kammar- konst och orkestermusik, sakralt och opera i upptagningar av offentliga konserter och i studioinspelningar från hela Europa, presenterat av Musikradions välbekanta presentatörer.

Så fyller vi februari med musik i P2!

Med vänlig hälsning,

Glöm inte att du kan höra nästan alla P2s program i efterhand i .

Elle-Kari Höjeberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".