2007-02-05: Saxofonisten Michael Brecker hedras i P2

Fredagen den 9/2 kl 22.00 sänder Jazzradion i SR P2 en konsert för att hedra den nyligen avlidne Michael Brecker. Kristin Lorentzon inleder programmet med en betraktelse över pianisten Alice Coltrane som liksom Michael Brecker avled den 13 januari 2007. Veckans konsert är en inspelning från jazzklubb Fasching i Stockholm hösten 1998 där vi får höra Michael Brecker spela tenorsaxofon tillsammans med sin kvartett bestående av Joey Calderazzo, piano, James Genus, kontrabas och Ralph Peterson, trummor och trumpet.

Den 13 januari kom beskedet att Michael Brecker avlidit 57 år gammal, efter en längre tids sjukdom. Michael Brecker var tvivelsutan en av de mest inflytelserika tenorsaxofonisterna i generationen efter John Coltrane, Sonny Rollins och Wayne Shorter. Hans virtuosa teknik och personliga uttryck har bildat skola för många av dagens yngre saxofonister.

Michael Brecker spelade med en lång rad av jazzens storheter, men var också en flitigt förekommande studiomusiker även inom andra genrer. Några av hans projekt har blivit en del av jazzhistorien, kanske främst ”80/81 Group” tillsammans med gitarristen Pat Metheny, saxofonisten Dewey Redman, basisten Charlie Haden och trumslagaren Jack de Johnette; och så en av de främsta företrädarna för den elektriska jazz-funken – ”Brecker Brothers” som han ledde tillsammans med brodern, trumpetaren Randy Brecker.

Så här beskrevs konserten när det begav sig på jazzklubb Fasching den 28/10 1998:

”Få jazzmusiker har gjort så många skivor under de senaste 25 åren, som Michael Brecker och hans trumpetspelande bror Randy Brecker; de måste ha spelat lika ofta inför studiomikrofoner som inför levande publik. De har inte gjort så många skivor i eget namn, men har däremot anlitats av alla möjliga, från rena popartister till fusion- och jazzgrupper. Kort sagt, ”the Brecker-sound” har gett lite extra glans och fungerat som lockbete och kvalitetsgaranti.

Michael Brecker, född 1949 och uppvuxen i Philadelphia, och var en välutbildad, tekniskt fullgången saxofonist, när han slöt sig till sin fyra år äldre bror, i New York 1969. De samarbetade i rock- jazzgruppen Dreams (med Billy Cobham på trummor), spelade sedan med Horace Silver åren1973-74, och en tid med Cobhams grupp, innan de ledde bandet Brecker Brothers mellan1974-80. Under den här perioden samarbetade de också med Charles Mingus.

Michael Breckers saxofonspel är utan tvekan inspirerat av Coltrane-traditionens harmonik och modalitet. Men han har också mejslat ut en stil, som är mycket tydligt hans egen. Med tiden har det nästan blivit så, att det är Brecker som har kommit att stå som förlaga för många unga saxofonister, som spelar i Coltranetraditionen.

Uppfattningarna om Michael Brecker går starkt isär. De som är mest kritiska, tycker att han mest ägnar sig åt billiga effekter och saknar konstnärligt djup. Sånt avfärdar hans anhängare med en axelryckning. Oavsett vilket, så är det svårt att avfärda hans musikaliska vitalitet och det viktiga faktum att han inte är någon epigon. Om han kopierat någon, så är det sig själv.

I Michael Breckers kvartett från Fasching, hör vi som vanligt den makalöse pianisten Joey Calderazzo och basisten James Genus Junior. Ny i gruppen var trumslagaren Ralph Peterson. När han vid ett tillfälle under konserten spelade trumpet, så togs trumsetet över av, ja, just det, Michael Brecker.”

För mer information kontakta:
Ulla Lexander, producent Jazzradion P2, tel. 08-784 17 00, ulla.lexander@sr.se
Pia Jarlöv, pressinformatör SR P2, tel. 08-784 71 52, pia.jarlov@sr.se

Bildlänk
Bildtext: Michael Brecker
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/43110_116_170.jpg
Fotograf: Micke Grönberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".