Röster om musik och censur i Mellanöstern P2 lördag 3 mars 2007 kl 17:00

I Sveriges Radio P2 sänds den 3 mars kl 17.00 ett program av Mats Einarsson om musik och censur. Med anledning av att organisationen Freemuse har deklarerat denna dag till Musikcensurens dag kommer SR, NRK och kanadensisk radio att uppmärksamma detta.

Musikradions Mats Einarsson var på plats under Freemuse konferens 2005 och träffade artister och initiativtagare till Musikcensurens dag. I detta program får radiolyssnarna höra musiker, sångare, journalister och forskare berätta om hur musikalisk censur fungerar i olika delar av världen.

Några av vittnesmålen som hörs i programmet:

Salman Ahmed, en av Pakistans stora popsångare som växte upp i USA och återvände till Pakistan i en tid där det varken fanns FM-radio eller musikvideor. 1980 startade han en musikalisk revolution i Pakistan med sitt rockband och blev bannlyst i tre år av den sittande regimen som ogillande alla former av populärmusik.

Amine Hamma, är medlem i den marockanska gruppen ”Hoba, hoba spirit” som blandar hårdrock och distade gitarrer med traditionell marockansk gnawamusik. Gruppen har anklagats för att vara djävulsdyrkare, kannibaler och allmänt vilda och skickades i fängelse för att ha ”undergrävt den muslimska tron” som det stod i domen.

Mahsa Vahdat, är en Iransk sångerska som framträtt både i Iran och utomlands. Hon driver en privat sångundervisning för kvinnor och barn med ett särskilt tillstånd från myndigheterna. Hennes möjlighet att uppträda som artist är mycket begränsat. Kvinnlig sång är censurerat i Iran och kvinnor tillåts inte uppträda i en soloroll utan skuggas alltid av män i sin sång.

Khaled al Sheikh, är sångare från Bahrain som har varit en av de stora stjärnorna inom khalidjimusiken i över två decennier och har gjort många skivor och turnéer. Han har erfarenhet av musiklivet och den stränga censuren i Libanon, Kuwait och Saudiarabien. Khaled har själv blivit censurerad när hans texter inte varit tillräckligt tydliga och där vissa ord gett fel associationer som skulle kunna påverka människors syn på Koranen och Profeten.

Ole Reitov, arbetar för Freemuse, som stod som värd för konferensen om musik och censur i Beirut 2005. Freemuse är en internationell organisation med säte i Köpenhamn, finansierad av svenska SIDA, som arbetar med att försvara yttrandefriheten för musiker och sångare världen över.

Mer finns att läsa på  .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista