Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyhetsbrev 16 augusti 2007

Publicerat torsdag 6 september 2007 kl 14.45
Elle-Kari Höjeberg

Kära P2-lyssnare, Välkomna tillbaka till P2:s hösttablå. Redan nästa vecka är flera P2-favoriter tillbaka.

CD-revyn med Johan Korssell hörs igen från och med lördag den 25 augusti med fler livliga diskussioner kring nyutgivna inspelningar. Ad lib med Lex återvänder från sitt sommaruppehåll måndag den 3 september och Folke hörs igen den 2 september med ny – ännu så länge hemlig – programledare. Felicia fortsätter under Carin Kjellmans kompetenta ledning och jag vill särskilt tipsa om Felicia den 16 september som helt ägnas Lars Forsells ständigt aktuella visor! Nedan ett axplock i övrigt – mer information om hela vårt fantastiska musikutbud finns på hemsidan  

Brittiska BBC:s Music Magazine reflekterar i sitt senaste nummer över de nya krav som vår tids dirigenter ställs inför jämfört med tidigare generationers mer eller mindre tyranniska maestros. Georg ”Screaming Skull” Solti och Otto “Dangerous and Insane” Klemperer stod enligt tidningen för synen att en stor dirigent också måste vara galen, elak och farlig. Men dagens dirigenter måste ge annat av sig själva – i USA förväntas dirigenterna till exempel ge publiken mer i form av samtal med publiken före och efter konserterna, samtidigt som de hierarkiska strukturerna på konserthusen bryts ned alltmer.

BBC Magazine intervjuar en rad stora dirigenter om detta, bland dem Marin Alsop. Och just Marin Alsop, Baltimores Symfoniorkesters nya musikchef och konstnärliga ledare, möter P2:s lyssnare nu på måndag i en exklusiv intervju med Birgitta Tollan i Musikmagasinet.

Musikmagasinet: Dirigenten Marin Alsop – en pionjär
P2 måndag 20 augusti kl 12.30 (samt P1 25/8 kl 23.07)
Birgitta Tollan inleder höstens program i Musikmagasinet med ett porträtt av dirigent Marin Alsop, Baltimores Symfoniorkesters nya musikchef och konstnärliga ledare. Alsop är den första kvinnliga musikchefen för en stor symfoniorkester i USA. Hennes mentor var dirigenten, tonsättaren och musikern Leonard Bernstein. I programmet presenteras också Marin Alsops föregångare i en historisk tillbakablick på kvinnliga dirigenter i USA.
Till

Östersjöfestivalen 2007
Årets upplaga av Östersjöfestivalen är den femte och största hittills. Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen presenterar ett välfyllt jubileumsprogram med musikalisk bredd –från renommerade orkestrar som Mariinskijteaterns orkester och Oslo-Filharmonien till ensemblespel med unga talanger från Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva. P2 Live Klassiskt direktsänder tio konserter under festivalveckan.

Vi börjar med invigningskonserten nu på söndag den 19 augusti med Valerij Gergiev och hans världsberömda Mariinskijteater-orkester som medverkar för femte året i rad. På programmet står Dmitri Sjostakovitj Violinkonsert nr 1 i a-moll och Gustav Mahlers Symfoni nr 5 i ciss-moll. Samma dag sänder P2 ett särskilt program om Östersjöfestivalen kl 14.00. Per Lindqvist samtalar med bland andra SR Berwaldhallens Michael Tydén och Esa-Pekka Salonen. Vi får också tillbakablickar på Östersjöfestivalens fem år.

Följande söndag, den 26 augusti, avslutas festivalen av hedersdirigent Herbert Blomstedt tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester. I somras fyllde Herbert Blomstedt 80 år och han kommer att firas i samband med konserten. Det blir en konsert med Brahms Pianokonsert nr 1 i d-moll och Symfoni nr 1 i c-moll.

Bland guldkornen vill jag annars särskilt nämna Carl Orffs Carmina Burana som sänds onsdag den 22 augusti med Lettlands Radiokör, Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester under dirigent Manfred Honeck.

Nordiska Musikdagar
Än är inte sommarens festivalsäsong över. Vi direktsänder från Nordiska Musikdagar – en av världens äldsta musikfestivaler (den första ägde rum redan 1888!). Tanken är att Nordiska Musikdagar ska fungera som plattform för internationellt utbyte av ensembler, musiker och repertoar för att sprida de nordiska tonsättarnas musik. Festivalen arrangeras av de nordiska tonsättarföreningarna och är en stafett mellan Sverige, Norge, Danmark, Island och Finland. Årets festival hålls i Norrköping under fyra dagar med start den 29 augusti.

Det ska bli speciellt intressant att höra vilka nordiska favoriter som Norrköpings Symfoniorkester under ledning av Thomas Søndergård ska spela i programmet Önska i P2 Live. Det är ni lyssnare som har varit med och röstat fram musiken. Om du missade omröstningen går det fortfarande att lyssna på de stycken som deltog i omröstningen. Till

  • Torsdag 30 augusti kl 19.30: P2 Live klassiskt: Nordiska musikdagar 2007
    Solist: Peter Herresthal, violin. Remix Ensemble. Dirigent: Rolf Gupta. Direktsändning från De Geerhallen, Norrköping.
  • Fredag 31 augusti kl 12.00: Nordiska musikdagarna 2007: Önska i P2 Live
    Önskekonsert i samarbete med Sveriges Radios program Önska i P2. Klassisk nordisk musik med Norrköping symfoniorkester. Dirigent: Thomas Södergård. Direktsändning från De Geerhallen, Norrköping. Presentatör: Pernilla Eskilsdotter.
  •  Onsdag 5 september kl 19:30: Karin Rehnqvist: ”Till Ängeln med de brinnande händerna”, från 1/9.
  • Lördag 8 september kl 15:00: Nordic Voices: ”Röstlandskap”, från 29/8.

Vi spelar mycket musik i P2, men vi ser det också som vår uppgift att ge er lyssnare kunskap om musiken som hörs på olika sätt, i presentationer vid konserter, i intermezzon och även i våra specialprogram om musik.

Musikmagasinet med sändningstid måndagar 12.30 (och repris i P1 23.07 lördagar) fortsätter under hösten med serien ”Det osynligas piano” om fördomar i konstmusikens värld och om det som inte talats om. Det är Birgitta Tollan som grävt på djupet om homo- och bisexualitet i konstmusikens värld; titeln är en poetisk omskrivning av den musik som skapats och framförs av homo- och bisexuella människor genom årtusenden – ”The music that dare not speak its name”. Birgitta presenterar följande tankenötter som ni kan fundera kring tills serien startar, måndag den 27 augusti kl 12.30 (med repriser i P1 påföljande lördag kl 23.07)

”Det osynligas piano” - konstmusik komponerad på homoerotik och lesbiska passioner. Phinot i giljotinen. Corelli och Händel som Orfeus. Landowska och Boulanger i svartsjukedrama. Tjajkovskij och Saint-Saëns i svandun. Ravel i garderoben och Poulenc kommer ut. Ethel Smyth älskar symaskinsprinsessan. Horowitz’ piller hjälper inte. Blitzstein och Vivier mördas. Oliveros rädd, lyssnar djupt. Meredith Monk ropar. Musikprofessor kränkt. Sopran tystnar. Musiklexikon censurerar. Thomas Adès gift. Schubert, Janne och Sverker Åström. Tiina, Stella, Ira och Gardeman. Tonårsbögar hängs i Iran – Timothy skriver opera.

På söndagar fortsätter under hösten vårt rum för program om musik kl 14.00 och de närmaste två veckorna efter Per Lindqvists program om Östersjöfestivalen är det den kunnige Curt Carlssons tur att lotsa oss lyssnare in i Elgars och Griegs världar.

Om musik: ”Gåtan Elgar”
P2 söndag 26 augusti kl 14.00
Den engelske tonsättaren Edward Elgar personifierar på något sätt vår föreställning om det brittiska imperiet. Hans musik genomsyras ofta av pomp och ståt, men faktiskt lika ofta av känsla och vemod. Inför 150-årsminnet av hans födelse tecknar Curt Carlsson hans porträtt.

Om musik: ”Jag har segrat och segrat storartat…”
P2 söndag 2 september kl 14.00
En annan jubilar är norrmannen Edvard Grieg – i år är det 100 år sedan Grieg gick bort. P2 sänder ett minnesprogram signerat Curt Carlsson.

Christina Tobeck har forskat om vår svenske tonsättare Johan Lindegren och resultatet hör ni i två program under september:

Om musik: ”Måla mig en värld - Johan Lindegren - upptänd av konstens heliga flamma”
P2 söndag 9/9 och 16/9 kl 14.00
Möt en doldis i det svenska musiklivet vid förra sekelskiftet. Tonsättaren Johan Lindegren, tillika en viktig kompositionslärare för en halv generation svenska tonsättare, kormästare på operan och kantor i Storkyrkan i Stockholm.

Till sist – Opera!

P2 Live opera: ”Faust” av Charles Gounod
P2 lördag 1 september kl 18:00
P2 Live opera direktsänder premiären på Göteborgsoperan av ”Faust”, en opera i fem akter av Charles Gounod. Gounods opera är ett utbyte med Frankfurtoperan, där denna uppsättning hade premiär 2005. Titelrollen sjungs av den svenske tenoren Johan Weigel.

Opera i 5 akter. Libretto: Jules Barbier och Michel Carré.
I rollerna:
Faust - Johan Weigler
Mefistofeles - Anders Lorentzon
Margareta - Malin Byström
Valentin - Fredrik Zetterström
Siebel - Ann-Kristin Jones
Wagner - Andreas Lundmark
Martha - Helena Holmberg
Göteborgsoperans kör och orkester. Dirigent: Pietro Rizzo. Regi: Christof Loy.

P2 Live opera: “Ragnarök” av Richard Wagner
P2 lördag 15 september kl 17:15/17:30
P2 Live opera direktsänder premiären på “Ragnarök” - Ringens mäktiga sista fjärdedel - från Kungliga Operan i Stockholm.

Musikdrama i prolog och tre akter.
I rollerna:

Katarina Dalayman, Pär Lindskog, Hans-Peter König, Gabriel Suovanen, Lena Nordin, Ketil Hugaas, Helene Ranada, Marianne Eklöf, Annalena Persson, Hilde Leidland, Susann Végh och Katarina N. Leoson.
Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör. Dirigent: Gregor Bühl. Regi: Staffan Valdemar Holm.

I samband med Ragnarök vet jag att redaktionen förbereder en särskild liten tankenöt till er lyssnare där ni får chansen att testa era Wagnerkunskaper. Så spana lite extra på vår hemsida inför den 15 september!

Det är alltid lika roligt att få e-post från er. Adressen finner ni nedan! Berätta vad ni tycker om P2 – jag behöver era synpunkter!

Elle-Kari Höjeberg
Kanalansvarig P2
Sveriges Radio


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".