Elle-Kari Höjeberg

Nyhetsbrev mars 2008: Tippett, Bach och Blue House Jazz Orchestra

Kära P2-lyssnare, Det är dags för ett marsbrev! Fullt av musik som vanligt. Jag hoppas ni inspireras av våra tips och att de hjälper er att välja ur P2:s rika sortiment. Mer information om det mesta finns ju dagligen på sverigesradio.se/p2  och där anstränger vi oss verkligen för att det ska bli aktuellt och lockande. Så gå in ofta, stup i kvarten, och kolla vad vi dukat upp!

Klassiskt
Trombonisten, kompositören och dirigenten Christian Lindberg fyller 50 år och det firar han med en egen konsert i Berwaldhallen. Lindberg har inspirerat tonsättare världen över med sin virtuositet och han har tillägnats över 80 specialskrivna verk. De senaste åren har han även fördjupat sig i att komponera musik, bland annat verket ”Chick’a’bone checkout” som vi hör i denna direktsända konsert. Programmet rymmer även musik av Lars-Erik Larsson och Hugo Alfvén.
P2 Live klassiskt lördag 8/3 kl. 15.00

Den israeliske violinistlegendaren Pinchas Zukerman gästar Göteborgs konserthus i mars. Med sin musikalitet och tekniska skicklighet har Zukerman sedan genombrottet på 70-talet imponerat på kritiker och fått en trogen publik världen över. I denna direktsända konsert bjuder han på två violinkonserter av J. S. Bach och Bruch. Chefsdirigenten Gustavo Dudamel leder Göteborgs Symfoniker.
P2 Live klassiskt torsdag 13/3 kl. 19.30

Musik för själen hörs i en unik konsert med två världsledande körer. Lettlands radiokör och Radiokören bjuder på en meditativ konsert tillsammans med dramatiskt orgelbrus med organisten Björn Gäfvert. Allt under ledning av chefsdirigenten för Lettlands radiokör, Kaspars Putninš. Konserten äger rum i Berwaldhallen i Stockholm söndagen den 16 mars kl. 15.00. För mer information och biljetter: www.berwaldhallen.se 
Konserten sänds i P2 Live klassiskt onsdag 19/3 kl. 19.30

I påsk framförs traditionsenligt J. S. Bachs Matteuspassion (1729) i Engelbrektskyrkan, med Daniel Harding och stjärnsolister som Paul Agnew, Christopher Maltman, Ida Falk Winland och Anne Sofie von Otter. Ett älskat och beundrat verk som av många betraktas som en av mänsklighetens stora skatter. Konserten äger rum på Skärtorsdagen och sänds i P2 Live klassiskt fredag 21/3 kl. 19.30

Mer information om allt som hörs i Berwaldhallen här i Stockholm får ni om ni prenumererar på .

Ni som inte bor eller befinner er i närheten av Stockholm får samma utbud i P2 live sverigesradio.se/p2/p2live - ibland direktsänt och ibland något senare.

Opera
Wagner var en mästare på att använda litterära förlagor för att skapa egna historier och hans opera ”Tristan och Isolde” (1865) är inget undantag. Inspirationskällan till denna berättelse om omöjlig kärlek och älskande som förenas i döden var Gottfried von Strassburgs berömda versroman från 1200-talet. P2 sänder direkt från Metropolitanoperans premiär. I rollen som den tragiske hjälten Tristan hör vi tenoren Ben Heppner och sopranen Deborah Voigt gör rollen som den stolta irländska prinsessan Isolde. Hon har tidigare fått stor uppmärksamhet för sina rolltolkningar i operor av Wagner och Strauss.
P2 Live opera: ”Tristan och Isolde” av Richard Wagner lördag 22/3 kl. 17.15
sverigesradio.se/p2/opera

Jazz
Club Jazz bjuder på en riktig festkonsert från Stockholms konserthus, där man nyligen firade 10-årsjubileum för Konserthusets jazzserie. För musiken står storbandet Blue House Jazz Orchestra under ledning av Peter Asplund och Magnus Lindgren. Kvällen till ära förstärktes storbandet med stråkmusiker ur Kungliga Filharmonikerna och gästades av Lisa Nilsson, Bo Sundström från Bo Kaspers Orkester och den kritikerhyllade jazzsångerskan Lina Nyberg. Programmet innehåller kända låtar ur The Great American Songbook och klassisk jazzunderhållningsmusik i bästa Frank Sinatra-stil.
Club Jazz fredag 7/3 kl. 22.00
sverigesradio.se/p2/jazz

Världsmusik
På senare år har kvinnliga fadosångerskor som Mariza och Christina Branco förfört den svenska konsertpubliken. I november förra året kom för första gången en manlig fadosångare till Sverige – Camané kallas för fadoprinsen och har hyllats för sin själfulla sång fylld av passion, vemod och magi. När han besökte Kulturhuset i Stockholm lockade han en stor publik. Nu får ni chansen att höra den kritikerrosade konserten med Camané i två delar i P2 Live - Världens liv! söndag 9/3 samt söndag 16/3 kl 19.30
sverigesradio.se/p2/varldensliv  

Electronica
Erik Nordgren var kompositören som skapade musik till Ingmar Bergmans filmer under många år. Han ligger bland annat bakom musiken till Det sjunde inseglet, Såsom i en spegel, Jungfrukällan, Ansiktet och Smultronstället. Okänt för många är att Nordgren också byggde upp sin egen elektronmusikstudio och komponerade mer än 50 olika elektroniska kompositioner under stora delar av 60-, 70- och 80-talen. Monitors programledare Erik Mikael Karlsson presenterar en okänd sida av en känd kompositör.
Monitor onsdag 5/3 samt onsdag 12/3 kl. 21.30
sverigesradio.se/p2/monitor  

Tema Tippett
Under de två sista veckorna i mars uppmärksammar P2 tonsättaren Michael Tippett, som gick bort för tio år sedan. Under den andra halvan av 1900-talet etablerade sig Tippett som en av Storbritanniens främste tonsättare och år 1997 var han huvudperson under Stockholms tonsättarfestival. Verk av Tippett kommer att höras vid flertalet tillfällen under dessa två veckor så håll ett öga på tablån. Här kommer ett urval ur vårt Tippett-utbud:

  • Klassisk förmiddag, måndag 17/3 kl. 10.03: Pianosonat nr 1 (1942)
  • Klassisk förmiddag, onsdag 19/3 kl. 10.03: A child of our time, oratorium (1944)
  • The world of Tippett, söndag 23/3 kl. 14.00: Ingemar von Heine presenterar självanalysens tonsättare
  • Klassisk förmiddag, onsdag 26/3 kl. 10.03: Rosensjön (1993)

Lyssna i efterhand
Någon som missade första delen i P2:s nya programserien om bluesens historia? Glöm inte att det går att lyssna i 30-dagarsarkivet på webben. Följ med producenten Tomas Blom på en resa längs bluesens hundraåriga väg: sverigesradio.se/p2/ommusik.

Och kom ihåg att nästan allting annat också går att efterlyssna på i vårt arkiv! Vi hörs igen när april närmar sig!

Men ni är alltid välkomna att höra av er direkt till mig. Jag försöker svara på alla brev jag får!

Elle-Kari Höjeberg
Kanalansvarig P2

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".