Nyhetsbrev juni 2009:

Kära P2-lyssnare,


Bästa sommartecknet är väl att P2 går in i sin sommartablå? Det gör vi oberoende av väder och vind, just denna vecka.  Det innebär både att vi får tillbaka några gamla favoriter (som Dragspel och Mimer) och en del alldeles nytt (som Önskelistan). Här kommer ett axplock;

Opera: Stjärntenor i Rossinis "Matilde di Shabran"

Den peruanske tenoren Juan Diego Flórez fick sitt stora genombrott i rollen som Corradino i Rossinis "Matilde di Shabran" när den sattes upp i Pesaro 1996. Sedan dess har Floréz gjort sig känd som en framstående Rossinitolkare vars höga lyriska stämma passar perfekt för bel canto-sång. I denna stjärnspäckade uppsättning från Covent Garden-operan i vintras återvänder han till genombrottrollen.  Covent Garden-operans kör och orkester leds av dirigent Carlo Rizzi.

P2 Live opera, lördag 13 juni kl. 19.15

 

Klassiskt: Stockholm Early Music Festival 2009 – tidig musik i historisk miljö

Stockholm Early Music Festival 2009 äger som vanligt rum i Tyska kyrkan i Gamla stan – en passande historisk miljö för barockens, renässansens och medeltidens magnifika klangvärld. Den 17 juni sänder P2 invigningskonserten med världssopranen Maria Cristina Kiehr. Dagen därpå har du chansen att höra en efterlängtad konsert med den brittiska kvartetten Red Priest –  döpt efter den italienske tonsättaren, tillika rödhårige prästen Antonio Vivaldi. Red Priest är idag en av de största succéerna på den internationella scenen för tidig musik och det utlovas fängslande tolkningar av stulna mästerverk och bortglömda juveler från barockens era.

P2 Live klassiskt, onsdag 17 juni kl. 19.30

P2 Live klassiskt, torsdag 18 juni kl. 19.30

 

Jazz: Jazzklassiker tillbaka i P2 i sommar

För alla jazzfans är sommaren högsäsong i P2. Det blir massor av konserter, bland annat färska lunchkonserter från Swedish Jazz Celebratin 2009 – varje onsdag kl. 12.30 med start 17 juni. Och för tionde året i följd sänds Summertime med Lars Westin – programmet som har tagit både titel och signaturmelodi från öppningsnumret till George Gershwins opera ”Porgy and Bess” från 1935. Westin utlovar blues, ballader och bebop och intressanta temaprogram. Dessutom sänds en favorit i repris: tio klassiska ”Smoke Rings” med den legendariska jazzrösten Leif Andersson hörs på söndagskvällarna.

P2 Live Jazz, Swedish Jazz Celebration, onsdagar kl. 12.30 från 17 juni

Summertime, tisdagar kl. 21.30 från 16 juni

Smoke Rings, söndagar kl. 18.03 från 14 juni

 

Nytt önskeprogram:  Kända svenskar önskar musiken i Önskelistan

Varje lördag under sommaren får en känd svensk musikälskare fritt spelrum i Önskelistan. Vi kommer bland annat att få en gastronomisk musikalisk upplevelse med Stephan Rössner och en inblick i queer-Berlin med Tiina Rosenberg. Operasångerskan Malena Ernman är först ut. Malena har valt musik som inspirerar henne eller framkallar starka minnen, bland annat Yma Sumacs femoktaviga register och Rangströms stråkkvartett. Programledare är Ella Petersson

Önskelistan, lördagar kl. 08.00 från 13 juni

 

Sommarfavorit: Musikvetare filosoferar i Mimer

Det kritikerrosade programmet Mimer är tillbaka med tio fräscha program. Vid kunskapens källa, Mimers brunn, sitter tre musikvetare och funderar på hur tillvaron låter. Nu inleds den fjärde säsongen med ständigt nya ämnen. Hur låter stranden? Och hur låter drömmar? Ett program av Eva Sjöstrand. Första avsnittet är på temat ”Hur låter radio?”

Mimer, fredagar kl. 12.30 med start 12 juni

 

Ny miniserie: Från Platon till Pirate Bay – om rätten till musiken

Hur ser de idéhistoriska förutsättningarna för upphovsrätten ut? Och hur påverkar den tekniska utvecklingen förutsättningarna för musikskapande? Det är några av frågorna som ställs i ”Från Platon till Pirate Bay” – tre nya program om rätten till musiken. De senaste åren har upphovsrätten blivit en politisk stridsfråga. I medierna ställs upphovsmän mot pirater, och i det retoriska skyttegravskriget kan det vara svårt att förstå vad detta egentligen handlar om. I denna serie undersöker Ella Petersson och Anton Hultberg Hansen frågorna med utgångspunkt i musiken och historien.

Musikmagasinet, tre måndagar kl. 12.30 från 29 juni

 

En riktigt glad sommar, närmast med mycket vacker midsommarmusik, önskar jag er. Och som vanligt blir jag glad när ni hör av er med synpunkter på P2!

Hälsningar,

Elle-Kari Höjeberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".