P2 Nyhetsbrev 16 januari 2006

P2 Musikradion skickar med jämna mellanrum ut info om kommande sändningar. Vill du också ta del av utskicken via E-post : kan du anmäla ditt intresse här.

Kära P2 lyssnare.


Nu är det dags för Nya P2, med en ny tablå och en hel del nya program. Från och med idag kan ni läsa allt om detta på P2s hemsida, och som en vägledning att sätta upp på kylskåpet skickar jag också en text med information om alla program, nya och gamla, nedan. Det handlar ju om musik, musik och åter musik.
Så det bästa sättet att lära känna Nya P2 är förstås att lyssna, lyssna och åter lyssna!
Gör gärna det och när ni lyssnat en tid blir jag glad om ni skriver eller ringer till mig och berättar hur ni tycker att det låter.

Vänliga hälsningar,
Elle-Kari Höjeberg
Programchef P2
elle-kari.hojeberg@sr.se

Programmen i nya P2:

Aurora
Vardagar 06.50-09.00
Lördagar 06.00-09.00
Söndagar 06.00-07.00
Lugn morgonmusik, oftast med Kersti Adams-Ray.
Aurora lotsar lyssnaren genom morgonens alla bestyr och ger en trygg start på dagen. Den tidiga sändningstiden präglar musikvalet. Klassisk musik är huvudfåran, men även folkmusik och jazz förekommer i programmet. Det är snart 50 år sedan Kersti Adams-Ray hördes första gången i radio.
- All erfarenhet ger mig känslan av att vara en vän till dom som lyssnar, säger hon. Jag försöker att vara hundra procent närvarande i varje ögonblick.

Önska i P2
Vardagar 09.00-10.00
I Önska i P2 med Pernilla Eskilsdotter väljer du som lyssnar din klassiska favoritmusik.
Det kan vara stycket som ”drabbade dig” i bilen, på konserten, på skiva eller i radio.
Kanske musiken som andra talar om men som du själv ännu inte hört. Eller tonerna som fanns med vid ditt livs tillfällen som bröllop, någon näras begravning eller när du mötte den stora kärleken. Eller varför inte, en önskan att få höra just ditt favoritinstrument, favoritartist eller favoritkompositör. Skicka din önskan till
Önska i P2, Sveriges Radio, 359 40 Växjö
e-post: spela@sr.se  
Telefon: 0470-374 82

Mimer i P2
Lördagar 09.00-10.00, repris måndagar kl 12.30-13.30
Om musik och ljud i vår omvärld med Eva Sjöstrand.
Mimer i P2 sänds från kanten av visdomens källa. I programmet funderar tre musikvetare kring tillvaron och musikens plats i den. Eva Larsson-Myrsten, Dan Lundberg och Owe Ronström spanar tvärvetenskapligt i musikhistorien och omvärlden. Varje program ställer frågan ”Hur låter…?” och lyssnar av så vitt skilda företeelser som rymden, det förflutna, s ömnen, vilden och ett geni.

Alltid på en söndag
Söndagar 09.00-11.00
Musik från epokerna före 1750 med Vassilis Bolonassos.
Till kaffekoppen på söndag morgon rekommenderar Nya P2 Vassilis Bolonassos varma röst som hälsar lyssnaren välkommen på följande vis:
- Alltid på en söndag med tidig, tidlös och kärleksfull musik, musik god för själ och kropp. Alltid på en söndag, radions enda program som särbehandlar alla, en musikfest där DU är särskilt inbjuden! Idag musik av …

Klassisk förmiddag
Vardagar 10.00-12.00
Klassisk musik med Boel Adler
På förmiddagarna bjuder Nya P2 på godbitar med de hetaste artisterna från konserter runt om i världen, men även stjärnor från förr i klassiska inspelningar. Detta är en tid för hela verk, symfonier, oratorier, sångcykler, stråkkvartetter ... Varje dag presenteras något som har med dagens datum att göra.
I Klassisk förmiddag står musiken i fokus, presentationen är en kortfattad inspiration till lyssning.

CD-revyn i P2
Lördagar 10.00-12.00
Johan Korssell leder en kunnig och musikälskande panel, som diskuterar och betygsätter nyutgivna inspelningar på CD och DVD. Bygg upp ett gediget välklingande musikbibliotek av det mest omistliga inom den klassiska musiken! Lars Sjöberg och Curt Carlsson visar vägen till de bästa inspelningarna av den klassiska repertoarens standardverk. Självklart är du som lyssnare välkommen att föreslå verk som bör finnas med i en klassisk skivsamling. Udda listor av skiftande slag finns också med, omistliga inspelningar för alla möjliga och omöjliga sammanhang och stunder.

Klingan
Söndagar 11.00-12.00
Musikaliska resor, reportage och skivtips presenterade av Lennart Wretlind.
I Klingan finns musik från olika periferier i en väl avvägd blandning. Klingan har fokus på olika sorters världsmusik men andra genrer får också plats sida vid sida. Tanken är att ingen enskild genre eller stil ska dominera för länge i varje program, utan att lyssnarupplevelsen skall vara ”olika hela tiden”.

Mozartalmanackan
Vardagar 11.45-12.00, söndagar 10.45-11.00
2006 är det 250 år sedan Wolfgang Amadeus Mozart föddes och detta kommer att uppmärksammas på olika sätt i P2 hela året. Bland annat sänds Ingemar von Heijnes Mozartalmanacka. Såhär skriver programmakaren själv: ”Det är inte någon följetong ’från vaggan till graven’utan en lek med dagens datum, huller om buller, oberoende av årtal: Vad gjorde Mozart 14/1, 3/3, 16/8, 11/11…..? Denna lek bedriver Ingemar von Heijne i samarbete med Mozart.”

Mitt i musiken
Vardagar 12.00-12.30, repris måndag-torsdag 22.00-22.30
P2s nyhetsmagasin med Andreas Lindahl.
Mitt i musiken är ett brett och nyfiket program, som bevakar, granskar och speglar det svenska och internationella musiklivet med aktuella nyheter, intervjuer och debatter. Bevakningsområdet är klassisk musik, konstmusik, folkmusik och jazz.

Radio Tarab
Lördagar 12.00-13.00
Radio Tarab med Mats Einarsson och Ülkü Holago speglar den musikaliska mångfalden i Levanten, Mellanöstern och den arabisktalande världen - från Marocko i väster till Iran i öster, från Sverige i norr via Balkan till Nubien i söder. I varje Radio Tarab finns personporträtt och ett huvudämne för samtal och debatt om musikaliska stilar, trender och traditioner, men också mer laddade ämnen som musik och religion. Radio Tarab är ett samarbete mellan SR Musikradion och SR International.

Riktig musik
Tisdagar 12.30-13.30, repris lördagar 17.00-18.00
Det klassiska magasinet med Erik Schüldt.
Riktigt Musik är magasinet för klassisk och nutida konstmusik där lyssnaren möter tonsättare, verk och musiker. Riktig Musik spanar in trender och tendenser i musiklivet genom samtal, debatter och reportage. Nya böcker recenseras. I Riktig Musik berättar kända personer om musik som livsmedel. Musikaliska ord och begrepp förklaras i magasinets klingande musiklexikon.

Operadags
Fredagar 12.30-13.30
Operamagasin med Agneta Myreberg.
Operadags vill väcka, stimulera och fördjupa intresset för opera. Med avstamp i aktuella händelser i musiklivet förs samtal med tonsättare, librettister, regissörer, scenografer, kostymskapare, scenartister, dirigenter, producenter och publik om konstartens många aspekter. Avsikten är också att skapa förståelse och medvetenhet om operakonstens fascinerande komplexitet och speciella förutsättningar.

Felicia
Söndagar 12.00-13.00
Felicia med Carin Kjellman är Nya P2s nya vismagasin.
I programmet ryms nordisk folklig vissång, dagens moderna vispoeter och utländska visartister tillsammans med aktuella gäster och reportage från hela Sverige. Nytt på skiva samt klassiker från förr.
I Felicia kan man få sin visdemo spelad och frågor om visors ursprung besvarad. Alla visor är välkomna - i gammal och ny tradition.

Programserier
Söndagar 14.00-15.00 och 18.00-18.30
Nya P2 ger i olika programserier en djupare bild av musik, musiker och musikaliska företeelser. Det kan handla om det nya Kinas musik, om musikalens historia och roll i Sverige, om klassisk konstmusik från Bengalen eller om humanisten Dmitrij Sjostakovitj. Det är här du hittar det folkbildande programmet men också den ljudliga resan i världen och fantasin. Programmen är gjorda av musikvetare, författare och kulturjournalister.

Rendezvous
Fredagar 18.00-19.30
En tillbakalutad musikmix med Kristjan Saag.
I Rendezvous möter du bakgrundsmusik som förgrundmusik, cooljazz som blivit nujazz, gatumusik från salongerna - och alldeles tvättäkta svensk orkesterunderhållning från 1952. Rendezvous uppmuntrar till aktivt slölyssnande eller lugn koncentration. Rendezvous är musik för lätt beröring - om du vill och hinner.

ad lib
Måndagar-torsdagar 18.00-19.30
ad lib med LEX är ett direktsänt program med örat på det dagsaktuella, ett slags carpe diem med musik. LEX har koll på kalendern och associerar bland begivenheter som jubileer, premiärer och andra (o)upptänkligheter. Det vill säga det mesta som kan omsättas i musik. I en klassisk och mindre klassisk mix. Alla tiders musik, efter behag!

Folke
Söndagar 18.30-19.30
Världens musik med Torbjörn Ivarsson
Vad är folkmusik? Det är Folkes fråga till lyssnare, musiker och hela folk- och världsmusikvärlden. Folke bjuder på musikaliska möten mellan många genrer, svensk och invandrad tradition, uråldrigt och elektroniskt, folkligt och klassiskt. Inspelat var som helst men med någon svensk koppling. Varje vecka intervjuar Folke en intressant folkmusikperson, presenterar nya skivor, utnämner kultlåtar, listar Folkes kalendarium och mycket annat. P2s Livekvällar med folk- och världsmusik ligger oftast i anslutning till Folke, med start 19.30

P2 Live
Vardagar och söndagar 19.30, lördagar 19.00
Samt lördagar 15.00 och söndagar 13.00
P2 Live är Sveriges största scen för klassiskt, opera, jazz, folk- och världsmusik.
Varje kväll sänder Nya P2 konserter i högklassiga upptagningar från estrader både i Sverige och utomlands. Vi finns på festivaler, jazzklubbar, folk- och världsmusikscener och i konserthus. På lördagarna är det alltid opera, ofta direkt från till exempel Kungliga Operan, Göteborgsoperan, Metropolitanoperan och La Scala. Vi sänder hela utbudet med Sveriges Radios Symfoniorkester från Berwaldhallen - oftast direkt. I P2 Live hörs också unika inspelningar från Sveriges Radios studior.

J@zzit
Tisdagar 21.00-22.00, repris onsdagar 12.30-13.30
Aktuellt jazzmagasin med Lars-Göran Ulander.
J@zzit presenterar nyheter om jazz i reportage och på skiva - också återutgivningar. Programmet speglar all väldens jazz med tyngdpunkt på den svenska, samt bjuder på de levande ögonblicken och perspektiven bakåt och framåt. Med hjälp av Sveriges Radios unika och högklassiga inspelningar från 30-talet till idag åskådliggörs jazzens historia. Jazzen i P2 hörs utöver detta program och Stardust även i P2 Live, främst tisdagskvällar 19.30 ( med repris lördagar 18.00-19.00) och fredagskvällar på den gamla vanliga tiden, 22.00-24.00. Fredagarna, med det nya namnet ”Klubb Jazz” presenteras av Kristin Lorentzon.

Monitor
Onsdagar 21.00-22.00, repris torsdagar 12.30-13.30
Monitormed Erik Mikael Karlsson är P2:s program förmusiken och ljudkonsten som skapas just nu. I Monitor kan man höra banbrytande elektroakustisk musik, sprakande electronica, poetisk ljudkonstoch experimentell konstmusik. Monitor vill vara en slagruta för den nyfikne musiklyssnaren genom att spela den musik som existerar vid sidan av de stora musikaliska allfarvägarna. De första tio veckorna 2006 sänds Monitor: Ström av och med electronica-artisterna Håkan Lidbo och Andreas Tilliander samt musikjournalisten Mats Almegård.

Stardust
Söndagar 21.00-22.00
Klassisk jazz med Frans Sjöström.
Möt musiken, musikerna och orkestrarna från den tid då jazzen erövrade världen via grammofonskiva, konsertestrader och radio. Programmet erbjuder ett varierat utbud, från den tidigaste svarta bluesen i början av 1900-talet till efterkrigstidens Be-Bop och Jazz at the Philharmonic, allt noggrant utvalt och stillsamt kommenterat av Frans Sjöström.

Kalejdoskop
Måndagar-onsdagar 22.30-24.00
I Kalejdoskop finns den musik du inte visste fanns och som du inte hade en aning om att du älskar. Måndag kväll serveras alla genrer från 1900 fram till idag. Tisdag mixas toner från alla sekler, genrer, kulturer och epoker. Plötsligt lämnar du medeltidsklostret för att vakna upp i den senaste electronican. Hur gick det till och när hände det? Onsdag kväll serveras den långa musiken, som sällan får plats: den indiska ragan, de dansande dervischerna, radioegen ljudkonst och övertonssjungande tibetanska munkar. Bara fantasin begränsar.

Eldorado
Torsdagar 22.30-24.00
Kjell Alinges klassiska och samtidigt helt nydanande program och musikval med tillhörande webbsida och top 20-lista. Omistligt för alla gamla och nya Alinge-fans och dessutom en spännande yta mot den nya musiken. Lite Eldorado-historia av Kjell Alinge: ”I början av november 1980 sändes första upplagan av Eldorado. Ett tvåtimmars långt program som blev stilbildande. Under samma färgsprakande neonskylt trängdes för första gången glimmande melodiskt musik från världens alla hörn med nöjeskommentarer och utsnitt ur kulturlivets virvel.”

Notturno
Alla nätter 24.00-06.00
Notturno bjuder på alla sorters kammar- konst och orkestermusik, sakralt och opera i upptagningar av offentliga konserter och i studioinspelningar från hela Europa. Nya P2 deltar på natten i det europeiska samarbetet ”Euroclassic Notturno” som produceras av BBC i London. Sveriges Radio levererar också egna inspelningar till musikradionatten. Musiken presenteras av Nya P2:s egna nattpratare: Birgitta Forsberg, Suzanne Wennberg, Vassilis Bolonassos och Iréne Jibané Rodriguez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".