Nyhetsbrev 20 februari 2006

Kära P2-lyssnare,

Nu pågår Stockholm New Music som bäst. Kanske hörde ni direktsändningen från invigningskonserten i Berwaldhallen i lördags eftermiddag? Under veckan som kommer finns fler tillfällen att lyssna på den fantastiska nya musik som spelas på en rad olika scener runtom i Stockholm. Och det bästa tycker jag är att alla kan lyssna, oberoende av var ni bor i landet!
Hur P2 sänder från Stockholm New Music hittar du på hemsidan för

Nu på lördag, den 25 februari, är det dessutom dags för den direktsända premiären från Kungliga Operan i Stockholm av Richard Wagners Valkyrian.  Rhenguldet blev ju både en publik och kritikersuccé . Nu smids ringen vidare på operan. 
Av gudarna ärver människorna kampen mellan kärlek och makt. Mytens väldiga tragedi pressas in i vardagens kammarspel. Ur uppror och blodskam skall övermänniskan födas för att besegra ondskans makter och kanske ge guldet tillbaka till naturen. Musiken är en paradox - den vackraste, mest lättillgängliga i den väldiga tetralogin bestående av Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök.

I rollerna:
Siegmund: Endrik Wottrich
Wotan: Terje Stensvold
Hunding: Hans-Peter König

Sieglinde: Nina Stemme
Brünnhilde: Katarina Dalayman
Fricka: Martina Dike

Valkyrior:
Helmwige: Sara Olsson
Gerhilde: Agneta Lundgren
Ortlinde: Lena Hoel
Waltraute: Martina Dike
Siegrune: Katarina N. Leoson
Rossweise: Marianne Eklöf
Grimgerde: Eva Pilat
Schwertleite: Kristina Martling

Även om detta finns mer information både på hemsidan för och på Operans,  www.operan.se

Och så kan alla jazzälskare gå till startgroparna, för nu är det inte långt kvar till  Swedish Jazz Celebration på Nalen i Stockholm – och i din radio i P2!


Jazzradion i P2, som tidigt anade att jazzdelen av Grammisgalan skulle hamna i TV-skugga, bestämde sig för att anordna en egen Grammis-omröstning med de nominerade skivorna.
Responsen har varit överväldigande och resultatet blev att Bobo Stenson Trio vann och ettan från den officiella omröstningen hamnade på andra plats:

  1. 1. Goodbye med Bobo Stenson, Anders Jormin, Paul Motian. ECM
  2. Viaticum med Esbjörn Svensson,  E.S.T. Act Company
  3. An intimate salute to Frankie. Putte Wickman, Jan Lundgren. Gazell
  4. Snake City North. Jonas Kullhammar, Nottbotten Big Band. Moserobie Music Production
  5. Krissvit. Torbjörn Zetterberg. Moserobie Music Production

Nomineringar till Jazzkatten
Sedan 13 år tillbaka genomför Jazzradion i P2 en kritikeromröstning, där årets musiker från året innan röstas fram av landets jazzkritiker. Priset heter Jazzkatten och är en glasstatyett gjord av glaskonstnären Halvard Skeie.
Jazzkatten delas ut i fyra kategorier: Årets jazzmusiker, Årets jazzgrupp, Årets nykomling och Årets musiker som förtjänar mer uppmärksamhet.
Nytt för i år är att P2 bjuder in Jazzradions lyssnare att rösta på sin favorit bland de nominerade. Dessa röster vägs samman med kritikeromröstningens resultat. Lyssnaromröstningen avslutas den 7 mars och vi hoppas på minst samma intresse som för den just avslutade alternativa Grammis-omröstningen. Vilka som blir årets fyra Jazzkatter avslöjas på galan i samband med Swedish Jazz Celebration på Nalen fredagen den 17 mars.

Nu går Nya P2 in på sin andra månad. Jag vill tacka alla som skrivit till mig med ros och ris om den nya tablån. Jag läser alla mejl och försöker hinna svara och alla kloka synpunkter, positiva och negativa, finns med när vi försöker göra P2 till en ännu bättre kanal för alla er lyssnare. Hjälp oss genom att vara våra P2-ambassadörer, berätta för andra om P2 och hänvisa gärna till våra hemsidor, där man ju också i efterhand kan lyssna på det mesta som har sänts.
Fortsätt höra av er, era synpunkter är viktiga för oss!

Vänliga hälsningar,

Elle-Kari Höjeberg
Programchef P2
elle-kari.hojeberg@sr.se