Nyhetsbrev 13 mars 2006

Kära P2-lyssnare,
Den här veckan har äntligen solen börjat ge sig på snötäcket runt Stockholm. I helgen kunde jag sitta utanför sommarstugan med nosen i solen och lyssna på fåglalåt. Och då undrade jag om det månne är dags för en vårfågel snart bland de remixade fåglarna i ”Ström i P2”?
Onsdagar 21.00 med repris torsdagar 12.30 hör ni ännu några veckor de specialbeställda fågelremixerna av några av Sveriges bästa electronica-tonsättare. Den 29 mars är det så dags för Monitor att ta över och presentera spännande nyheter från de elektroakustiska scenerna.


Annars är ett säkert vårtecken i P2 att det åter är dags för Swedish Jazz Celebration!
Festivalen har efter fem år etablerat sig som en mäktig manifestation för svensk jazz och med direktsändningar den 17 och 18 mars tar den plats i P2. Bland artisterna märks sångerskan Jeanette Lindström, Lars Jansson Trio, trumpetaren Ann-Sofi Söderqvist och Composers Big Fun, som uruppför ett beställningsverk för storband av Ann-Sofi, Lars Danielsson och Midaircondo. Hela programmet: www.swedishjazzcelebration.com


Jazz över gränserna är rubriken för den helafton på Berwaldhallen som inleder årets Swedish Jazz Celebration. nu på onsdag. Det är en kväll då en lång rad av Sveriges mest kända och folkkära jazzartister samlas för att hedra Alice Babs – och bjuda på massor av musik i hennes anda. Det är också kvällen då årets Alice Babs-stipendiat, den tredje i ordningen, presenteras. I det stora artistuppbådet, som satts samman i samarbete med Alice Babs själv, finns Povel Ramel, basisten och kompositören Georg Riedel, trumpetaren Jan Allan, gitarristen Rune Gustafsson och altsaxofonisten Arne Domnérus, alla jazzlegender som arbetat tillsammans i oräkneliga sammanhang. Här finns även gitarristen Janne Schaffer, sångerskan Lena Willemark, pianisten Elise Einarsdotter och sånggruppen The Real Group, musikanter som aldrig tvekat att söka nya uttryck. Alla dessa kommer att framträda var och en för sig eller tillsammans i olika konstellationer, och förmodligen blir det en eller annan överraskning ... Dessutom kommer de två tidigare Alice Babs-stipendiaterna, trombonisten Karin Hammar och basisten Torbjörn Zetterberg, att göra gemensam sak med årets stipendiat, som presenteras av Titti Sjöblom.


Under galan på fredagskvällen delas Jazzkatten ut för fjärde året. Jazzradion har sedan 1993, med hjälp av landets jazzskribenter, speglat det gångna året genom en omröstning som bland annat utsett årets artister. Denna kritikeromröstning har blivit Jazzkatten. Fyra katter delas ut: Årets Jazzmusiker, Årets Jazzgrupp, Årets Nykomling och Musiker som förtjänar mer uppmärksamhet. Nomineringar finns på www.swedishjazzcelebration.com


Direktsändningar från SJC:
Fredag 17 mars kl 22.00-24.00 Klubb Jazz
Lördag 18 mars kl 18.00-19.25 P2 Live direkt från Nalen
Lördag 18 mars kl 22.00-24.00 P2 Live direkt från Nalen
Delar ur dessa program sänds tisdag 21 mars kl 19.30 i P2 Live Jazz.


Folk- och världsmusikens svenske mästare?
Som barn imponerades jag stort av det mäktiga soundet när spelmän i stora gäng från Orsa spelade Gärdebylåten så att golvet gungade. Och när mina föräldrar kom från en Paris-semester med en skiva med Trio los Paraguayos i bagaget förstod jag att folkmusik kunde låta på olika sätt. Då, på 50-talet, var vägen ännu lång mellan Orsa och Asunción, men sen kom Ale Möller…


Söndag 19 mars kl 20.15 sänder P2 en konsert med Ale Möller Big Band från Rallarfesten 2005 i Kiruna. 1998 förverkligade Ale Möller tillsammans med Jonas Knutsson en gammal dröm och bildade Stockholm Folk Big Band, ett folkmusikstorband bestående av 14 musiker med rötter i olika delar av världen. Under tre somrar var han sedan kapellmästare i Falun Folkmusikfestivals Världsmusiktält där många ”Big Band”- och ”laboratoriemusiker” uppträdde med festivalens artister.
Ur dessa grupper och projekt har det nuvarande Ale Möller Band vuxit fram. I den återfinns kärnan ur de olika världsorkestrarna som en fast sextett. Bandet består av en brokig och färgstark samling musiker som har sina rötter i olika musikkulturer.
Samma kväll 19.30 sänds också en folkmusikkonsert från Stallet i Stockholm med Olle Brandin, fiolspelman från Boda, Jon Holmén och Jonas Brandin.


Folk- och världsmusiken i P2 Live är unik i flera bemärkelser. Den spelas in av våra egna producenter och tekniker, den finns ofta inte utgiven på skiva och P2 är den enda radiokanal i Sverige som sänder denna typ av musik. Traditionen är lång – dokumentationen av svenska folkmusiker och vissångare började på 1940-talet och fortsatte på 50- och 60-talen genom bland andra Matts Arnberg. Idag är det landets alla folkmusikscener som gäller, festivaler och konserthus, men de gamla inspelningarna finns kvar och ger ofta en fond till nutiden i våra magasinsprogram. Besök gärna hemsidan för P2 Världens Liv(e)


Ni har väl redan märkt att söndagarna i P2 har mer visor, folk- och världsmusik att bjuda på? T ex Felicia, P2s nya vismagasin med Carin Kjellman, varje söndag kl 12.03 med allt från medeltida ballader till moderna vispoeter, med klassiker från förr och senaste visan på CD, reportage och möten med artister.
Och i Folke, söndagar 18.30 hörs fantasterna som rotar fram, utvecklar och spelar folk- och världsmusiken, arrangerar konserterna, forskar om musiken och som spelar in och ger ut den. Folke förverkligar lyssnarnas låtdrömmar och ställer lyssnarnas frågor till Folkes experter. Folke erbjuder också landets mest omfattande folkmusikkalendarium helt gratis och gör nedslag i hela världens musik - Folke bjuder laget runt.


Radio Tarab på lördagar kl 12.00 speglar den musikaliska mångfalden i Levanten, Mellanöstern och den arabisktalande världen – från Marocko i väster till Iran i öster, från Sverige i norr via Balkan till Nubien i söder.


Folk- och världsmusik från hela Sverige och hela världen hörs också i Klingan, söndagar 11.00 och i mångsidiga mixar inom ramen för våra Kalejdoskop, måndagar till onsdagar 22.30.


Till sist en påminnelse om…


Mozartpodden
Sveriges Radio var först i världen 27 januari med operaprogram som poddradio. Tusentals lyssnare har utnyttjat möjligheten att prenumerera på Mozartpodden!


Häromdagen var det dags för ett nytt avsnitt till prenumeranterna, denna gång på temat Trollflöjten med bl a första akten ur "Trollflöjten" i en inspelning från 15/5 1942, Kungliga Operan, Stockholm. I rollerna bland andra: Pamina - Helga Görlin, Tamino - Einar Andersson, Nattens drottning - Astrid Ohlson, Sarastro - Leon Björker, Papageno - Hugo Hasslo, Monostatos - Simon Edwardsen. Dirigent: Herbert Sandberg. Tre radioinslag från 1947, 1972 och 1974 finns också med, bland annat Ingmar Bergman och Eric Ericsson som intervjuas av Karin Rohlin i Dagens Eko 2/11 1972 i samband med deras uppsättning av ”Trollflöjten” som filmades för TV. Håkan Hagegård intervjuas av Jan Olov Ullén inför premiären på Ingmar Bergmans TV-uppsättning av Mozarts "Trollflöjten". Från Dagens Eko 27/12 1974..


Poddradioprogram med Mozart finns på webbsidan Mozart i P2 under 30 dagar i taget.


Vänliga hälsningar,


Elle-Kari Höjeberg
Programchef P2
elle-kari.hojeberg@sr.se