Nyhetsbrev 12 juni 2006
Kära P2-lyssnare,

Nu börjar P2s sommartablå. Ni är redan många som skrivit till mig och frågat om Musikjakten. Utan att avslöja för mycket vill jag berätta att vi kommer med en helt ny musikalisk sommarlek, Bokstavligen, i Aurora varje vardag 8.32, som jag hoppas ska utmana och förnöja er. Produktionen av Bokstavligen pågår som bäst just nu, så det kommer att vara rykande fräscht!

Annars kommer ni hela sommaren att få klassiska mornar och förmiddagar, Aurora, Önska i P2 och Klassisk Förmiddag sänder som vanligt. Men på eftermiddagarna har Tom Sandberg redan bänkat sig på sommarverandan, varje vardag kl 18.00-19.30 serverar Tom sin klassiska blandning sedan en vecka tillbaka. Och i veckan som kommer följs han av andra nya sommarfräscha program som sätter en egen prägel på P2s sommartablå. Här mina nyaste tips för era sommaröron:

Salong - rum för underhållning med Sam Jakobsson ersätter Rendezvous på fredagar 18.00-19.30 fram till den 25 augusti.

CD-revyn tar semester och istället får ni Sommarkonserten med Maja Verner-Carlsson varje lördag 10.00-12.00 under samma period.

Hur lyssnar en yrkesmusiker på musik, en LO-ordförande eller en astronom? Lördagar 12.00-13.00 möter Katarina Karlsson en gäst i helformat som talar om sin musik under tio veckor. Serien heter Nära i P2

Bland musikinstrument, ljudfiler, skivor och böcker i Anders Hammarlunds arbetsrum uppstår en reFLEX -en subjektiv sammanflätning av nära och fjärran, improvisation och komposition, fantasi och vetenskap, teori och praktik. Anders Hammarlund sänder tisdagar 12.30 med repris lördagar 17.00, åtta veckor under sommaren med start 27 juni.

Och Jazzit lämnar som vanligt över till Summertime, men jazzen finns förstås också i festivalutbudet under sommaren, som jag återkommer till i ett kommande nyhetsbrev.

Tre tisdagar i juni blir med start den 13 juni det också electronicafestival i P2 i Golden Gate, tisdagar 22.30-00.00. Golden Gate heter klubben där P2-producenten Erik Mikael Karlsson och klubbarrangören Ulf Eriksson vill sätta electronican i sin rätta miljö - klubben - och klubben som använts är nya Inkonst mitt i Malmö som under 2006 kommer att vibrera av ny electronica! Först ut är de internationella electronica-stjärnorna Portable aka Alan Abrahams och Thomas Brinkmann.

Samma tisdag, den 13 juni gästar gitarristernas gitarrist, Bill Frisell, P2 Live Jazz kl 19.30. Bill utmanar lyssnarens fördomar om jazz och andra musikaliska genrer genom att på ett fördomsfritt sätt sätta musiken i främsta rummet utan att fråga var den kommer ifrån. Därför är en konsert med Frisell också en spännande resa genom olika genrer och stilar, men alltid med en omisskänlig musikalisk identitet. Han har spelat med bl a Paul Motian, Elvis Costello, Los Angeles filharmoniker och Bono. På senare år har han fått en viktig roll även som bandledare och kompositör. I den här konserten från Palladium i Malmö spelar Bill Frisell s 858 Quartet med med Bill Frisell, akustisk och elektrisk gitarr, Jenny Scheinman, violin, Eyvind Kang, viola och Hank Roberts, cello. Jag har tjyvlyssnat och jag vill säga: missa den inte!

P2 Live Klassiskt och P2 Live Jazz fyller sommartablån med levande musik från festivaler och konserthus från alla håll och kanter. Ni som missade den eccentriska jazzgruppen Paavo när de framträdde i fredagarnas klubb Jazz tycker jag ska låta dem förgylla er kväll på midsommarafton, den 23 juni kl 22.00.Paavo är Sofia Jernberg, röst, Cecilia Persson, piano, Jonas Knutsson, barytonsax, Nils Berg, tenorsax, Thomas Backman, alt- och barytonsax, Clas Lassbo, kontrabas och Gustav Nahlin, trummor.

Och i P2 Live kan ni också höra en konsert från Bergens festspel den 17 juni 19.30! Det blir musik av Grieg inspelad på Edvard Grieg-museet på Troldhaugen;
1. Violinsonat nr 2 G-dur. Janine Jansen, violin och Itamar Golan, piano.
2. Ur Lyriska stycken. Richard Hyung-ki Joo, piano.
3. Violinsonat nr 3 e-moll. Julian Rachlin, violin och Itamar Golan, piano.


Någon gång till före sommarlovet återkommer jag med nya tips. Ni kan också hålla er uppdaterade själva genom vår ständigt uppdaterade hemsida på sverigesradio.se/p2

Elle-Kari Höjeberg

Programchef P2

elle-kari.hojeberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".