Tebogo Monnakgotla

Rostrum rekommenderar P2-verk

Sveriges Radio P2:s beställningsverk Bambu i björkars språk av Tebogo Monnakgotla valdes till rekommenderat verk vid årets Rostrum i Paris. Det innebär att det kommer att spelas av minst 30 länders radiostationer under det kommande året.

Rostrum hålls varje år och syftar till att stödja skapandet av ny musik genom framföranden i radio. Representanter för 30 länders radiobolag från fyra kontinenter träffas och väljer årets verk, i år bland 58 tävlande bidrag. Dessutom väljs tio rekommenderade verk, som sedan sänds i alla deltagande länder.

- Det betyder mycket för tonsättaren att få sitt stycke bedömt av radiopubliker i 30 länder, säger Stefan Holmström, Sveriges Radio P2:s producent, nyss hemkommen från Rostrum. Jesper Nordin berättade senast idag att flera av de beställningar han fått på senare tid förmodligen kommer sig av att han placerade sig förra året.

- Vi är också glada över att sedan Anders Hillborg vann första pris 2002 med ”Dreaming River” så har Sveriges Radio P2 varje år placerat våra verk bland de tio bästa: B Tommy Andersson, Jesper Nordin, Tebogo Monnakgotla. Det är inte många radiostationer som kan skryta med det!

Teboko Monnakgotla växte upp i Uppsala och studerade ibland annat Stockholm, Reykjavik och Haag. Hon är medlem av Inversion, en grupp kvinnliga tonsättare och dirigenter, vars strävan är att bredda publiken för samtida musik. Bambu i björkars språk skrevs för Inversions premiärkonsert och framfördes då av KammarensembleN. Det är ett samarbete mellan Teboko Monnakgotla och den svensk-kinesiske poeten Li Li.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".