Östersjöfestivalen 2006 i P2

Östersjöfestivalen 2006

Östersjöfestivalen i Stockholm pågår mellan den 20 och 26 augusti. Ännu en gång ska Stockholm bli centrum för klassisk musik och erbjuda en mötesplats för människor, kulturer och företag från länderna kring Östersjön. P2 sänder konserter från festivalen hela veckan.

Årets Östersjöfestival är den fjärde i ordningen. SR Berwaldhallen är navet i festivalen där Sveriges Radios Symfoniorkester får flera celebra besök. Ett tema för årets festival är Östersjön som sådan och samarbetspartner är Världsnaturfonden. Det innebär att det förutom de musikaliska programpunkterna erbjuds seminarier och workshops om Östersjöns framtid.

P2s Kjell Alinge skriver om invigninskonserten:

Festivalen i Stockholm pågår i Stockholm mellan den 20 och 26 augusti och inleds med Sveriges Radios Symfoniorkester och Manfred Honeck som bl.a. framför ett uruppförande av den rysk-svenska tonsättaren Victoria Borasova-Ollas.

Jubilaren Sjostakovitj uppmärksammas med flera verk och Paavo Järvi kommer att leda både Mariiskijteaterns orkester och Estlands Nationella Symfoniorkester.
- Vi har försökt få med Paavo redan från början, och det är jätteroligt att det lyckades den här gången, säger Esa-Pekka Salonen

Valery Gergiev och Mariinskiteatern kommer till festivalen och framför Guiseppi Verdis Falstaff fast inte på Kungliga Operan utan på Cirkus
- Jag jobbade där flera gånger med orkestern på 80-talet och vet att akustiken är bra, säger Esa-Pekka Salonen.

Festivalen avslutas med Mahlers jättelika åttonde symfoni med Helsingfors Stadsorkester, Radiokören, Lettiska radiokören, solister och gosskör.
- Det är ett verk som vi först gör i Helsingfors festspel som en del av Östersjöfestivalen, säger Esa-Pekka Salonen.

P2 sänder konserter varje dag 21-27 augusti. I många fall direktsändningar.

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".