Nyhetsbrev 28 september 2006

Kära P2-lyssnare,

Jag är på väg utrikes och vill höra av mig innan jag åker, men när detta når er kanske det redan är klart om P2s bidrag till Prix Italia är en vinnare. Paula av Malmborgs hörspel  ”Hittekvinnan” till texter av Kerstin Thorwall är ett av tre bidrag(som ursprungligen var 28) som finns kvar i finalen. Kolla gärna på hemsidan om vi vann och gläds med oss!

Dagen då jag skriver detta, den 28 september, läser jag Erik Löfvendahls radiokrönika i Svenska Dagbladet.
”Jag måste erkänna att jag hade vissa fördomar mot världsmusik innan jag lyssnade på Wretlinds fantastiska program” skriver han.

Får jag utmana era fördomar?
Ibland får jag brev från er om . Många gillar Eldorado. En del tycker inte att programmet hör hemma i P2. Det är roligt att mejl-ledes resonera med er kring detta. Men jag vill också utmana er som idag inte lyssnar på Eldorado för att ni tror att det är det Eldorado som sändes i P3 för många år sedan. Kjell Alinge har funnits i min radio sen jag var tonåring, men det jag hör nu är långt från det jag hörde i ”Pop i sommarnatt” på 60-talet. Ikväll, torsdag, är det dags för ett nytt Eldorado. Öppna öronen och lyssna och skriv sedan och säg om låter som ni trodde det skulle låta. Ni kanske blir överraskade? Läs också Kjell Alinges blogg (fast han kallar den smogg) om  sin konsertupplevelse i Berwaldhallen i onsdags, den 27 september.

Ni kan höra konserten igen som ljudfil på vår hemsida en vecka framåt om ni missade t ex Wagners Siegfriedidyll!  

Apropå Siegfried vill jag också tipsa om att vi nu lagt upp HELA Siegfried från Stockholmsoperan för efterlyssning i 30 dagar på hemsidan för

Vi fortsätter att fira Sjostakovitj
Jubiléet fortsätter i P2. Lördagen den 30 september kan man, som jag berättade i förra nyhetsbrevet, lyssna till operan ”Näsan” med Marinskijteaterns kör och orkester under ledning av Valerij Gergiev.
”Näsan” fick sin urpremiär på Maly teater i St Petersburg 1930 i 16 föreställningar och därefter lades operan ned av Petrograds partiordförande Kirov. En av recensioncenterna såg den som starkt självbiografisk - och som Sjostakovitjs första riktigt personliga yttrande, till skillnad från de propagandistiska 2:a och 3:e symfonin. Själv kallade Sjostakovitj den för ”teatersymfoni” - han ville ”musikalisera” Gogols text. ”Näsan” är den första delen i en tänkt trilogi av ”tragiska komedier”. ”Näsan” är definitivt Sjostakovitjs - och det forna Sovjets - mest avantgardistiska opera.
P2 sänder ju också alla symfonierna under hösten. Nästa tillfälle att lyssna är 5 oktober när vi direktsänder Symfoni nr 3 Ess-dur, ”Första maj” med Malmö symfoniorkester och Malmö akademiska kör under ledning av Stefan Solyom.
Kolla också in   där Johan Korrsell skriver om symfonierna.

Modern opera blir det nu på lördag!
P2 sänder operan ”God natt madame!” av Jan Sandström i en inspelning från Norrlandsoperan 30/9 med Norrbottens kammarorkester under ledning av Petter Sundkvist. I rollerna som Bellman och Cajsa hörs Olle Persson och Lisa Gustafsson.
”God Natt Madame!”, en opera om Carl Michael Bellman av tonsättaren Jan Sandström och regissören och librettisten Kjell Peder Johansson uruppfördes i september. De båda upphovsmännen har båda ett livslångt kärleksförhållande till Bellmans sånger, och samarbetet har resulterat i en varm, mänsklig och kärleksfull opera som i text och musik visar livets alla sidor. Jan Sandströms musik vill inte låta sig inordnas i ett fack eller stil utan rör sig elegant och fritt utan stilistiska bojor. Den galanta 1700-talsstilen i Bellmans anda ligger dock som en fond för operan och avspeglar sig även i orkesterbesättningen med stråkar, cembalo och träblås/horn/slagverk. Men musiken har naturligtvis moderna drag, ibland faktiskt som skruvad 1700-talspastisch.

Och så är det Gitarrfestival igen i Uppsala.
Först ut i P2 är en konsert den 7 oktober med Carlos Barbosa-Lima, sen blir det mer gitarr både söndag den 15 oktober kl 13.00 och måndag den 16 oktober kl 19.30.

Världsmusiken finns inte bara i Klingan utan även i våra Livekvällar söndagar och där kommer under de närmaste veckorna inspelningar från Re:Orientfestivalen på Södra Teatern i Stockholm i somras.
T ex  den 8 oktober kl 20.15 blir det nubisk-sudansk pop med Abdelgadir Salim, och två söndagar därefter hör ni Yasmine Levy sjunga judisk-sefardiska sånger.

Jazzradion uppmärksammar Thelonius Monk och Charles Mingus i en konsert från Studion, Umeå Folkets Hus den 5 oktober 2006 med Monk/Mingus by Five bestående av Ulf Adåker, trumpet, Joakim Milder, tenorosaxofon, Bobo Stenson, piano, Palle Danielsson, kontrabas och Jonas Holgersson, trummor.
Monk by Five bildades inför en temakonsert på Jazzclub Fasching där Monks musik stod i fokus.
Den grundläggande attityden hos Monk/Mingus by Five är att bejaka musikens expansiva möjligheter i improvisationerna.
Thelonious Monk och Charles Mingus hör till jazzens stora originella stilbildare och viktiga aktörer under från slutet av 40-talet förändrade jazzens språk. De var båda mycket egensinniga och ansågs tidvis svåra och på tvärs mot jazzens rådande trender, men de har överlevt och deras musik är ständiga inspirationskällor för nya generationer jazzmusiker.

Eric Ericson 88 år/Eric Ericson award
Eric Ericson, vår svenske körnestor, fyller 88 år 26/10 och firas på födelsedagen i med Två körpoem av Jan Sandström. Lördag 28/10 kl 15.00-18.00 är det sen dags för körledartävlingen Eric Ericson Award direkt från Berwaldhallen. P2 sänder finalkonserten i den internationella tävlingen för unga kördirigenter, med reportage, intervjuer och prisutdelning. Medverkande är Radiokören och de fyra finalisterna. Musik av bland andra Frank Martin, Esa-Pekka Salonen, Ingvar Lidholm och Max Reger.
 
Till sist bara en kort påminnelse om Tonsättarfestivalen där jag saxar ur förra nyhetsbrevet.
”Hans Werner Henze är årets profil i Konserthusets Tonsättarfestival i Stockholm 12-19/10. P2 sänder flera konserter direkt  med start 12 oktober kl 19.30 och spelar in och sänder det mesta under oktober.”

Kolla på hemsidan!

Elle-Kari Höjeberg