prix italia

Två förstapris till Sveriges Radio

Hörspelet ”Hittekvinnan” av Paula af Malmborg Ward och Kerstin Thorvall har vunnit första pris i radiotävlingen Prix Italia 2006. Samtidigt vann dokumentären ”Det sociala slarvet” av Magnus Arvidsson första pris i sin klass.
För dig som missat ”Hittekvinnan” eller vill höra den igen, så sänds den i P2 måndag 2 oktober kl 21.00.
Det går bra att lyssna på ”Det sociala slarvet” på P1:s hemsida, sverigesradio.se/p1.

Om ”Hittekvinnan”

Sex tonsättare och lika många författare fick i uppdrag av Sveriges Radio P2 och Radioteatern att skapa sex hörspel, tänkta att uruppföras i radio. De timslånga programmen sändes i P2 Live under våren. Hittekvinnan av Paula af Malmborg Ward och Kerstin Thorvall handlar om drivkraften att skapa, men också om att som kvinna vara hindrad av normer och konventioner i vår västerländska kultur, om fördömande inkrökta synsätt, om ofrihet, ångest, uppbrott och om den fantastiska känslan att dansa och dansa och dansa...

- Det är en mäktig känsla att få priset, säger en glad och lycklig Paula af Malmborg Ward. I vanliga fall är man ju med när musiken uppmärksammas vid uruppföranden och så. ”Hittekvinnan” lämnade jag ifrån mig för en tid sen och nu har människor från andra världar än min uppmärksammat den och sett kvaliteterna. Osannolikt, fantastiskt ...

- När jag fick uppdraget att skriva ett hörspel, kände jag direkt att jag ville jobba med kombinationen Kerstin Thorvall/Symfoniorkester. Blanda högt och lågt, fult och fint om vartannat. Tjusiga högkulturella orkesterklanger till en öppet blottande text om ångest, åldrande, kvinnoförtryck, sinnessjukhus... En inspirerande krock. Älskar sånt, säger Paula af Malmborg Ward.

- Jag är förstås jätteglad att Hittekvinnan har vunnit, säger Ann-Charlotte Larsson, producent på P2 Live. Hittekvinnan är ett verk som biter tag i en från första tonen.

- Att jobba med Paula har varit fantastiskt stimulerande och roligt. Hon har verkligen utnyttjat alla möjligheter att skapa en radioegen komposition, att bygga lager av ljudskikt med orkester, sång, tal och effekter och hon har från början haft en klar bild av hur Kerstin Thorvalls texter på bästa sätt ska fungera tillsammans med sina egna musikaliska idéer.

Juryns motivering till priset:
”The jury found this radio opera by the Swedish composer Paula af Malmborg impressively combining the traditional symphony orchestra and choir with advanced use of techniques which only radio can offer. Text and voices are treated in a variety of ways, so as to invite the listener into different acoustical environments.”

Om ”Det sociala slarvet”

”Det sociala slarvet” är producerad av radiojournalisten Magnus Arvidson och var hans slutproduktion när han studerade på Dramatiska Institutets radiolinje. Sveriges Radio köpte in dokumentären och sände den i P1 i fjol.

- Att vinna Prix Italia är jäkligt oväntat måste jag säga. Jag gjorde ”Det sociala slarvet” för så länge sedan att jag släppt den vid det här laget. Jag är osäker på vad vinsten betyder, men det känns fantastiskt, säger Magnus Arvidson.

Håkan Engström, producent och realisatör på Sveriges Radios dokumentärredaktion skrattar av lycka när han nås av nyheten att ”Det sociala slarvet” vunnit Prix Italia 2006:

- Det är jättekul att Magnus har vunnit! Vi var på Dramatiska Institutet på lyssningen av programmet och bestämde oss på en gång att köpa in det. Det är en elevproduktion men det är också en väldigt bra dokumentär.

”Det sociala slarvet” är en dokumentär om familjehemligheter och sprit. Magnus och hans morbror Janne bor i samma stad, men de träffas nästan aldrig. Båda är alkoholister, men en har fortsatt dricka. En kväll ringer Magnus sin morbror Janne och säger att de bör ses för han vill säga något han aldrig sagt förut.

Om Prix Italia

Prix Italia är den äldsta och mest prestigefyllda internationella tävlingen för radio, television och webb. Priser delas ut för kvlitetsproduktioner inom områdena drama (enstaka pjäser och serier), dokumentärer (kultur och aktualiteter), scenkonst (television) och musik (radio).