Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyhetsbrev 23 oktober 2006

Publicerat tisdag 24 oktober 2006 kl 12.28
Elle-Kari Höjeberg

Kära P2-lyssnare.

Den här månaden börjar jag med en högtidsdag, nämligen eller Bayram, som det också kallas. Det handlar om avslutningsfesten på den muslimska fastemånaden Ramadan, en fest som pågår i dagarna tre. I P2 firar vi tillsammans med vännerna från SR International detta med en direktsänd fest från Stockholmsförorten Husby tisdagen den 24 oktober. Det blir bl a levande musik med gruppen FakirKarlsson. Programmet på svenska sänds mellan 18.00 och 19.30.

Dessutom ägnar vi Kalejdoskop den 24 oktober 22.30 till midnatt åt musik från den muslimska världen. Vi riktar strålkastarna mot fyra kvinnliga artister. Först och främst Nilens Drottning, Oum Kalthoum i en liveinspelning av ”Lailet Hob” gjord i Kairo 1971, Mayada EL Hennawi, sångerska från Damaskus i yppigt orkesterarrangemang, Nouna al Hana som med bitterljuv röst tolkar en av sufipoeten Omar Khayyams kärleksdikter från 1100-talet. Nouna el Hana ackompanjeras av bland andra irakiska Munir Bashir, Kungen av Ud, den arabiska lutan. Vi hör också den afghanska sångerska Mahwash i en kärlekssång där både indisk och persisk musik gör sig påmind. Och som avslutning på Kaljedeskop, en manlig sångare och filmartist älskad över hela arabvärlden, Abdel Halim Hafez.

Men redan ikväll (om ni läser detta måndagen den 23 oktober ) vill jag flagga för en specialsatsning, där vi lyfter fram USAs store modernist och excentriker Charles Ives. Tre måndagar i rad, den 23 oktober kl 21.00 , 30 oktober kl 21.20 och 6 november kl 21.00 kan ni höra Charles Ives samtliga fem violinsonater, fantastisk och ovanlig musik från perioden 1899 till 1914. P2 bjuder på egna studioinspelningar med svenska musiker: David Björkman, violin och Erik Risberg, piano.

Annars är det dags för Umeå Jazzfestival igen
P2 sänder direkt från Umeå den 26 oktober till och med den 28 oktober.
Vi får bla a höra konserter med Susanne Abbueh, Wayne Shorter, John Scofield och Stacey Kent. På fredagen den 27 oktober sänder vi direkt från NorrlandsOperan i Umeå en konsert med Bobo Stensons trio som tillsammans med NorrlandsOperans symfoniorkester gör ett program med ”musik som vi gillar och som vi tycker passar vårt språk”, som dom själva uttrycker det. Det vill säga visor av kubanen Silvio Rodrigues och kompositioner av Anders Jormin men också klassiska stycken av Alban Berg, Maurice Ravel, Henry Purcell och George Gershwin.

Vi har börjat sända alla Mozartoperorna. I lördags lyssnade jag på Enleveringen ur seraljen i en färsk inspelning från Salzburg. Det blir tre till operor i höst och fyra i vår;
 
8 nov kl 19.15 Mithridates, kung av Pontos
Medverkande: Ingela Bohlin, Miah Persson, Richard Croft, Netta Or, Bejun Mehta, Colin Lee och Pascal Bertin. Les musiciens du Louvre. Dirigent: Marc Minkowski. Föreställning 23/8 2006, Residenzhof, Salzburg.

9 dec kl 18.45   Idomeneo
Medverkande: Kobie van Rensburg, Magdalena Kozená, Dorothea Röschmann, Alexandra Deshorties m. fl. Metropolitanoperans kör och orkester. Dirigent: James Levine. Direkt från New York.

16 dec kl 19.15  Don Juan
Medverkande: Thomas Hampson, Christine Schäfer, Michaela Kaune, Isabel Bayrakdarian, Piotr Beczala, Ildebrando d’Arcangelo, Luca Pisaroni och Robert Lloyd. Wiens statsoperakör. Wiens filharmoniker. Dirigent: Daniel Harding. Föreställning 11/8 2006, Stora festspelhuset, Salzburg.
 
Och så pågår ju Ingemar von Heines åter ut, varje dag, hela 2006. Ni kan höra den på nätet också.
Där, på P2s hemsida,finns även SR Mozart fram till den 5 december, Mozarts dödsdag och vår framgångsrika poddsatsning där vi erbjuder Mozart nedladdningsbart.

Till sist en liten godbit…
Erik Ericson Award
I P2 live lördagen den 28 oktober kl 15.00 sänder vi direkt från finalkonserten i den internationella tävlingen för unga kördirigenter med reportage, intervjuer och prisutdelning i Berwaldhallen. De fyra finalisterna kommer att dirigera Radiokören i ett nyskrivet verk som är specialkomponerat för just den här tävlingen. Vinnare 2003 var den unge holländaren Peter Dijkstra som sedan dess är en mycket omtyckt och dynamisk förste gästdirigent för just Radiokören.

…och en teaser;

Snart kommer Musikbärarna i en radio nära dig!  För just nu sitter Birgitta Tollan och klipper ihop en serie som börjar den 26 november. Där kommer ni att få möta Ghazal och Katja, Nika, Ilse, Nazerit, Jezebel, Suzanne och många andra musiken och icke-musiker, människor som inte kan leva utan musik, som bär den med sina röster, med sin kärlek, i sina musikspelare och på andra sätt. Mer om detta i nästa nyhetsbrev!

God höst,

Elle-Kari Höjeberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".