p3 nyheter - EU-valet

16-åringar röstar högerextremt

 säger de europeiska ungdomsorganisationerna, EYF, som vill sänka röståldern både i nationella val och de till EU-parlamentet. De hoppas kunna få igenom det kravet till nästa EU-val 2014. 

Vi besökte Österrike, som är det första landet i Europa där 16-åringar får rösta i de stora valen. Där är det främlingsfientliga partiet FPÖ starka, mycket tack vare de ungas stöd.


Befolkningen blir allt äldre i Europa är en anledning till att också de som inte fyllt 18 borde få rösta. Att unga har ansvar på många sätt, men inte rätt att rösta är en annan.

Här i Österrike fick hundra tusen 16- och 17-åringar rösta för första gången i valet i höstas. 

Ida Pärson och Louise Widén går gymnasiet på Svenska skolan i huvudstaden Wien. Till skillnad från i Sverige kommer de kunna rösta i EU-valet i juni, men de kommer förmodligen inte att göra det.

–Jag känner inte att det är upp till mig än, i alla fall, säger Ida Pärson.
–Det berör ju oss, men jag är så pass oinsatt så jag vet inte hur, flikar Louise Widén in.

Informationen är det viktigaste säger de, att partierna är tydliga med vad de står för.

–Jag vill inte rösta på någon bara för att mina föräldrar gör det, jag vill ha en egen uppfattning, säger Ida.

Riksdagsvalet i höstas var alltså det första försöket med den nya, lägre rösträttsåldern. Socialdemokraterna vann valet, men om bara 16- till 19-åringarna hade fått bestämma så hade det blivit främlingsfientliga partiet FPÖ vunnit och fått regera. FPÖ fick nästan hälften av alla rösterna i den här gruppen.

–De unga i Österrike är inte ointresserade av politik, de är ointresserade av politikerna, säger  23-åriga Udo Landbauer från Wiener Neustadt, som är en av FPÖs kandidater till EU-parlamentet. Jag ber honom förklara vad hans parti står för och varför så många unga gillar dem.

--Vi snackar om svåra frågor så att folk förstår, utan att försöka gå runt dem, säger han.

Framför allt handlar det om invandringsfrågor. Udo Landbauer och FPÖ tycker att det räcker nu, Österrike borde inte ta emot några fler invandrare och de som flytt till Österrike från länder där det inte är krig längre borde flytta tillbaka dit.

–I min hemstad har man stora problem våldsamma och aggressiva invandrare, säger Udo Landbauer.

Är det bara invandrare som är på det sättet?

–Till stor del. Man kan aldrig säga att bara en viss grupp är på ett visst sätt, men man kan säga att många är på det sättet.

Vad gäller EU så är en av de viktigaste frågorna att stoppa Turkiet från att gå med. Dels tycker FPÖ att Turkiet inte hör till Europa, dels att islam inte passar ihop med den Europeiska kulturen.

–Det är mycket grupptryck och många unga får sina uppfattningar hemifrån, säger Louise Widén när jag frågar varför hon tror att främlingsfientliga partier är så populära bland unga i Österrike.

–Österrikare är för sig, och invandrare är för sig här.

På Youtube: FPÖs partiledare Heinz-Christian Strache EU-kampanjar med en rapvideo

I Sverige är det än så länge bara miljöpartiet som vill sänka rösträttsåldern på samma sätt som i Österrike. I Norge ska man göra försök i kommunalvalen om två år och man diskuterar också sänkt rösträttsålder i till exempel Danmark och Storbritannien.

Tomas Jordan, Wien
tomas.jordan@sr.se