1 av 7
Monica Saarinen
2 av 7
Patrik Peter
3 av 7
4 av 7
Vinodling
5 av 7
Ségolène Royal
6 av 7
Vinterstorm
7 av 7
Lars Fredriksson i syrsbutik i Kina

Klimatförändringar, georgiskt vin och försvunna miljoner

Onsdag 1 november

16-timmen

Smutsig maktkamp
Om två veckor avgörs vem som blir franska socialistpartiets presidentkandidat i valet i april nästa år. Mest populär är Ségolène Royal, som därmed skulle ha chansen att bli den första kvinnan på presidentposten. Samtal med Alice Petrén, SR:s sydeuropakorrespondent.

Fler och kraftigare stormar
Klimtatet håller på att förändras och påverkar oss redan, säger forskarna. Hur ska vi här i Sverige förbereda oss för att klara framtidens översvämningar och oväder? Vad händer när vintrarna blir mildare och somrarna varmare? Nu kommer de första förslagen om hur vi ska klara effekterna av vår förändrade miljö. Gäster bl a Bengt Holgersson från Klimat-och sårbarhetsutredningen och Pär Holmgren, meteorolog på SVT, Annika Carlsson K, programchef FOI och Anders Wennersten, reporter Studio Ett .

17-timmen

Carl Bildts aktier i Lundin Petroleum
I fredags blev det känt att utrikesminister Carl Bildt gör sig av med sitt kritiserade värdepappersinnehav i Vostok Nafta. Men kritiker menar att han också borde göra sig av med sina aktier i gas- och oljebolaget Lundin Oil. Deltar gör Urban Ahlin, (s) vice ordf i Riksdagens utrikesutskott och Ian Lundin, ordförande i Lundin Oil.

Försvunna miljoner
Den nya regeringen har av misstag i den nya budgeten strukit bort ett anslag på 100 miljoner kronor till ett program för småföretagens forskning och utveckling. Vi tittar närmre på regeringens politik för att utveckla småföretagen. Visionerna finns, men var finns pengarna? Reporter Björn Elmbrant.

I ovädrets spår
När storm och snö drar in över landet blir  tusentals svenskar strömlösa. Tågtrafik har stått stilla, färjor ställts in och flygtrafik har försenats. Och många bilar har halkat av vägarna. Dagens oväder har dessutom gjort 50.000 hushåll strömlösa, en av dem är Jonas Svensson  i Agunnaryd.

300 syrsor spelar upp
I Kina finns en tradition att ta in syrsorna i små burar till hösten, för att på så vis förlänga årstiden lite.
Ikväll är det meningen att 324 kinesiska syrsor ska konsertera på Etnografiska Museet här i Stockholm. Det är Lars Fredriksson som tagit hit syrsorna. Vår reporter Anton Karis åkte hem till Lars som just nu har 500 syrsor i sin lägenhet i Rinkeby.

Vinet är stommen i den georgiska ekonomin
Sedan Ryssland först förbjöd import av georgiskt vin i våras och nu helt blockerat transporter och penningtransaktioner mellan länderna lever landets vinodlare på marginalen. Storfamiljen Kulagasjvili odlar Saperavidruvan, en druva med anor från medeltiden. Maria Persson Löfgren, SR:s korrespondent, smakade druvor och vin i den georgiska myllan i Khakheti i landets östra del.

Programledare: Monica Saarinen och Patrik Peter
monica.saarinen@sr.se och patrik.peter@sr.se

Producenter: Helena Giege och Maria Meschke
helena.giege@sr.se och maria.meschke@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".