Fredagsintervjun, val i Nicaragua

Fredag 3 november

16-timmen
Skolket i skolorna
Skolborgarrådet Lotta Edholm (fp) vill att skolk ska synas i betyget från och med höstterminen 2007. Berit Kruse (s) nuvarande ordförande för utbildningsnämnden tycker inte att elever ska skrämmas till lydnad. Vi har frågat elever vad de tycker om att skolket ska redovisas i betyget. Hör Lotta Edholm och Berit Kruse i samtal.

FredagsintervjuI fredagsintervjun möter ni en av makthavarna inom svensk media. Hon började sin journalistiska karriär som 15-åring på Kronobergaren i Växjö. Sedan 5 år basar hon för en av landets största tidningar. Hör Svenska Dagbladets chefredaktör Lena K Samuelsson om miljonvinster, mediadrev och hur man ska slå ärkerivalen Dagens Nyheter.

Nordisk mat
Det nordiska samarbetet på politisk nivå diskuteras ofta. Inom näringslivet går företag ofta ihop tvärs över de nordiska gränserna. Men nu kommer en annan, verklig storsatsning: det nordiska köket skall storlanseras ute i världen. Startskottet gick i Köpenhamn i veckan, med idel matkändisar och politiker på plats. Vår Nordenkorrespondent, Bengt Lindroth, var där och provsmakade.

17-timmen
Fisken
Om ingenting görs är världshaven tömda på matfisk om fyrtio år. Stämmer domedagsprofetian? Och om så, vad ska då göras? Samtal med Inger Näslund, marinbiolog Världsnaturfonden och Anders Carlberg ombudsman för Sveriges Fiskares Riksförbund.

Erotikmässa i Stockholm
Just nu pågår en erotikmässa i Stockholm. Det gör att kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU, begär att socialministern Göran Hägglund ska stoppa den här typen av erotikmässor, eftersom de anser att mässan kränker människovärdet. Debatt mellan Marcus Jonsson, som är chefredaktör för KDU:s tidning Ny Framtid, och Fredrik Federley centerpartistisk riksdagsledamot.

Björns krönika
Veckan går mot sitt slut och för vår fredagskrönikör Björn Elmbrant har det inte varit helt lätt att hitta de där riktigt upphetsande händelserna.

Daniel Ortega
Ska den gamle revolutionsledaren från 80-talet, Daniel Ortega, på nytt bli Nicaraguas president? Det är den stora frågan inför valet där på söndag. Men en minst lika stor fråga är om Daniel Ortega är densamme som förr? Om det råder det ytterst delade meningar. Reportage av Lars Palmgren.

Mellanårsval i USA
Med bara fyra dagar kvar till det viktiga mellanårsvalet i USA så är det rafflande jämnt i flera av de avgörande delstaterna. Igår kom en opinionsundersökning som visar på att Demokraterna faktiskt har en liten chans att vinna majoritet i både senaten och representanthuset. Samtal med Sara Stenholm, korrespondent i USA.

MötesplatsI år är det 150 år sedan den första järnvägslinjen öppnades i Sverige. Med tiden har järnvägsstationerna blivit viktiga mötesplatser. Anton Karis talar med Cajsa Lindgårdh som samlar på möten för en kommande bok.

Programledare: Anders Holmberg och Patrik Peter

Producent: Maria Meschke och Carlos Garat

maria.meschke@sr.se carlos.garat@sr.se