1 av 6
Europa på kvällen.
2 av 6
Li Hellström
3 av 6
4 av 6
Daniel Ortega
5 av 6
Finnbirch
6 av 6
Sara Stenholm

Kongressvalet i USA, Hot och trakasserier, Handel Kina-Afrika

Måndag 6 november

16-timmen

Minst 10 miljoner drabbades av strömavbrott
I lördags kväll blev det mörkt i stora delar av Europa, ett strömavbrott som varade cirka en timme. Hur lätt är det att lamslå stora delar av världen. Sture Larsson, teknisk direktör på Svenska Kraftnät deltar.

Amerikanska mellanårsvalet
Valet som kan ändra maktförhållandet i USA:s kongress. Demokraterna har medvind i opinionsmätningarna. Vilken betydelse har kritiken mot Irakkriget och vad betyder det för president Bush makt om demokraterna vinner? Det är några frågor som ställs när vi sänder direkt ifrån Washington med Claes Ryn, professor vid Katolska universitetet i Washington, Britt-Marie Mattsson, utrikeschef Göteborgs Posten, Kate Nowak, demokrat boende i Washington samt Karin Henriksson, korrespondent Svenska Dagbladet.

17-timmen

Kvinnolönesatsning
LO:s styrelse haft ett extra möte idag om hur förslaget på en kvinnolönesatsning i avtalsrörelsen ska se ut. Ett av förbunden, IF Metall, har reserverat sig mot en särskild jämställdhetspott på 200 kronor per månad som ska tillfalla de yrken och områden med många kvinnor som tjänar upp till 20 000 i månaden? Stefan Carlén, ekonom och utredare Handelsanställdas förbund samt Johnny Munkhammar, debattör Timbro medverkar.

Hot och trakasserier
Är det mediernas fel att politiker blir hotade och trakasserade, det är en av de frågor som ställs i den statliga hotutredningen  ”Jakten på makten” och slutsatserna har väckt starka reaktioner.  Allmänhetens pressombudsman Olle Stenholm debatterar med Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu.

Filippinska sjömän
De flesta i besättningen på det svenska fartyget Finnbirch som förliste i Östersjön är från Filippinerna. Varför anställs så många filippiner i sjöfarten runt om i världen. Reportage av Anders Wennersten.

Daniel Ortega leder
Just nu tyder det mesta på att Nicaragua får en ny president. Enligt de första siffrorna från vallokalerna leder den förre sandinistledaren Daniel Ortega över den konservative Eduardo Montealegre med 40 procent mot 24 procent.

Handeln mellan Kina och Afrika
I går avslutades det stora toppmötet i Peking mellan Kina och 48 afrikanska delegationer. I Kina beskrivs mötet som historiskt. En som märker det ökade kinesiska intresset för Afrika är He Wenping, professor i kinesisk-afrikanska relationer vid Beijing Academy of Social Science. Reporter  Hanna Sahlberg, SR:s Kinakorrespondent.

Producenter: Helena Giege och Thomas Nordegren
                      
helena.giege@sr.se thomas.nordegren@sr.se

Programledare: Li Hellström och Sara Stenholm

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista