1 av 8
Kristin Göthe
2 av 8
Anders Holmberg
3 av 8
EU-byggnad i Bryssel
4 av 8
5 av 8
Carl Bildt i Studio Ett
6 av 8
Stora framgångar för demokraterna.
7 av 8
Kampsport
8 av 8
Israelisk artilleribeskjutning dödade 18 civila

Turkiet och EU, valet i USA

Onsdag 8 november

16-timmenVi talar om resultatet i gårdagens val i USA. Demokraterna har gått kraftigt framåt, de vann majoriteten i representanthuset. Att demokraterna nu blir störst i representanthuset innebär att det för första gången blir en kvinnlig talman. Hon heter Nancy Pelosi. Samtal med Erik Åsard, USA-expert och Sara Stenholm, korrespondent i USA.

EU-rapport om TurkietVägen mot turkiskt EU-medlemskap är lång och knagglig. I morgon kommer EU:s rapport om hur det går. Kan det bli så att förhandlingarna om medlemskap skjuts upp? Ökad misstro i Turkiet mot att gå med i EU och kraftigt motstånd i en del EU-länder, inte minst i Frankrike, mot att ta med Turkiet i unionen. Gästar gör bl. a Christian Danielsson chef för EU-kommissionens Turkietgrupp, Ann-Sofie Jacobsson Hatay freds och konfliktforskare Cypern och Thomas Gür, skribent.

17-timmen
Carl Bildt om EU
Hur stort ska EU bli? Hör utrikesministern Carl Bildt om de tröga förhandlingarna med Turkiet och Balkanländerna och om kraven på att sätta stopp för fler medlemsländer. Vår EU-reporter, Susanne Palme medverkar också.

Namnsdag
Varför finns inte Ali och Mohammed med i svenska almanackan, när de mer sällsynt klingande namnen Vollmar och Anselm har behållit sin plats? Hör Per Bolund (mp) som också vill ha in muslimska namn i almanackan. Sture Allén från namnlängdskommittén medverkar också i samtalet.

Nya utnämningar
Det skulle bli slut på politiska tillsättningar av landshövdingar och generaldirektörer lovade alliansen före valet. Men hur dramatisk blir förändringen? Reportage av Pontus Mattsson.
Rättelse
: uppgiften i reportaget om att de tre landshövdingar i Stockholm som föregick den nuvarande landshövdingen Mats Hellström alla varit av borgerlig politisk kulör, stämmer inte. En av dessa tre landshövdingar hade socialdemokratisk bakgrund.

 

Gaza
Vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén om dagens dramatiska utveckling i Gaza, där bland andra flera kvinnor och barn dödades i en israelisk granatattack imorse. Vad får attacken för konsekvenser för försöken att få igång fredssamtal? Och för de palestinska försöken att bilda en regering?

 

Kvinnliga FN-soldater
Vid 20 oroshärdar runt om i världen finns 75 000 FN-soldater posterade, Nästan alla är män. Men FN vill ha fler kvinnor, inte minst eftersom krigets offer ofta är kvinnor och barn.
Möt några av pionjärerna i den första helt kvinnliga FN-styrkan. Reportage av Hanna Sistek.

 

Programledare: Anders Holmberg och Kristin Göthe
Producenter: Helena Giege och Maria Meschke
helena.giege@sr.se    maria.meschke@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".