1 av 7
Middag hos kungen?
2 av 7
Therese Larsson
3 av 7
Kristin Göthe
4 av 7
Anders Holmberg
5 av 7
6 av 7
Kabilas anhängare firar.
7 av 7
Matthew Fisher

Valet i Kinshasa, Mullornas Iran

Torsdag 16 november

16-timmen

Kinshasa
l Kongos huvudstad, Kinshasa, har Kabila korats som segare i presidentvalet. Men är det ett steg mot demokrati eller mot ett nytt inbördeskrig? Samtal med Vincent Dahlbäck, korrespondent och svensk-kongolesen Beatrice Kindembe.

Mullornas Iran
Studio Ett om unga kvinnor och män i motsättningarnas Iran. Vad händer under ytan i mullornas Iran? Hur lever de unga, de som går på universitet, klickar sig fram på nätet och pratar med kompisar i mobilen? Och kvinnorna som straffas om de inte bär slöja, hur ser deras vardag ut? Samtal med Merhad Darvishpour lektor sociologi, Hans Rosling professor internationell hälsa KI och Sahar Nejat läkare global hälsa KI.

17-timmen

Planeten
Är domedagsprofetiorna om klimatförändringen för ensidig? Debattören och journalisten Susanna Popova går mot strömmen och kritiserar hyllade dokumentärserien Planeten. Torvald Jakobsson SVT medverkar också.

Södra Sudan
Efter nära 50 år av inbördeskrig är södra Sudan på att byggas upp igen. Men det blodiga krigets rester skapar fortfarande problem. Minorna är ett av dom största problemen Det säger en av minröjarna på den schweiziska organisationen FSD som Therese Larsson träffade när hon besökte södra Sudan.

Polisinformation
Polis och myndigheter inom EU ska få allt friare händer att ta del av känsliga personuppgifter samtidigt som ett gemensamt dataskydd saknas. Samtal med Beatrice Ask justitieminister (m) och Studio Etts EU-reporter Susanne Palme.

Kungamiddag
Många skulle bli hedrade och glada om dom fick en middagsinbjudan från kungen och drottningen. Men alla blir inte lika förtjusta. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Kenneth G Forslund var så i valet och kvalet att han startade en omröstning på sin hemsida. Ska han som är republikan verkligen gå på den traditionella kungamiddagen för riksdagsledamöterna?

Vem skrev orgelmelodin? En av 60-talets mest odödliga sånger, A Whiter Shade of Pale, spelas nu i domstol i London. Låten har nu blivit föremål för en upphovsrättstvist. Var det bara sångaren Gary Brooker som skrev melodin, eller ska nu också organisten Matthew Fisher få rätt till upphovspengar? Anton Karis talar med Duncan Campbell som följt rättegången för The Guardian.

Programledare: Anders Holmberg och Kristin Göthe

Producenter: Marie-Jeanette Löfgren och Susanna Einerstam
marie.jeanette@sr.se susanna.einerstam@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".