1 av 6
Anders Holmberg
2 av 6
Patrik Peter
3 av 6
4 av 6
Lars Adaktusson
5 av 6
Smalfilm
6 av 6
Soldat i Afrikanska Unionen

Lars Adaktusson fredagsgäst, Elitklasser

Fredag 17 november

16-timmen

Västra Sudan
I vår första timme om Darfur och uppgörelsen om FN-trupper. Blir det slutet på morden och övergreppen i västra Sudan? Kanske har konflikten i Darfur i västra Sudan, Afrikas största land, kommit ett steg närmare sin lösning. Karin Strömstedt, handläggare Rädda Barnen och Kurt-Ove Jacobsson, logistikrådgivare Afrikanska Unionen medverkar.

Fredagsintervjun
Han har ett av svensk tv:s mest kända ansikten, men efter 20 år på Sveriges Television som programledare för bland annat Aktuellt och Agenda har Lars Adaktusson lämnat in sin avskedsansökan. I Studio Ett berättar han varför han slutar på SVT, hur han ser på public service-tv och varför han gillar AIK.

Robotar för nöjesskull
Möt framtidens robotar, dom ska kunna fungera både som danspartner och som ömhetsgivare. Frilansjournalisten Katarina Andersson har träffat morgondagens robotar på framtidsmässan NextFest i New York.

17-timmen

Elitklasser
Elitklasser bidrar till segregation i skolan och missgynnar svaga elever, menar utredare från Skolverket efter ny rapport. Men är uppdelningen mellan starka och svaga elever bara dålig? Hör Skolverkets utredare Oscar Öquist kommentera sina resultat. Ibrahim Baylan, riksdagsledamot (s) och Jan Björklund, skolminister (fp) deltar också.

Elchocksbehandlingar
Det blir allt vanligare att behandla depressioner med el. Användningen av elchocker har ökat kraftigt de senaste åren. På Huddinge Universitetssjukhus utanför Stockholm inviger man nu under hösten nya lokaler för att bättre kunna möta det ökade patienttrycket. Helga Larsson är en av alla hundratals patienter som får elbehandling eller ECT, för sin depression. Reportage av Marie-Caroline Biver.

Övergrepp i Irak
Om domarna mot amerikanska soldater som mördat och våldtagit i Irak. Vad betyder uppmärksamheten kring dem för krigsopinionen? Helena Groll, frilansjournalist i Los Angeles rapporterar.

Krönika
I veckan som gick var det en gigantisk folkfest när Ingvar Kamprad, grundaren av IKEA, var med och invigde ännu ett nytt varuhus, den här gången i Haparanda i Norrbotten. Kring den framtidstro ett möbelvaruhus kan vara med och skapa, funderar här Studio Ett fredagskrönikör, Björn Elmbrant.

Smalfilm
Det var länge sedan familjen samlades runt smalfilmsprojektorn, men filmerna finns kvar. Till jul är det många som kommer på att de vill se sina filmer igen överförda till DVD. Anton Karis har tagit reda på hur det går till.

Programledare: Anders Holmberg och Patrik PeterProducenter: Maria Meschke och Carlos Garat
maria.meschke@sr.se, carlos.garat@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista