Elisabeth Fritz, Kuba idag

Fredag 24 november

16-timmen

Toppmöte i EU
I Helsingfors är det toppmöte mellan EU och Ryssland. Det var tänkt att bli starten på förhandlingar om ett nytt samarbetsavtal mellan Ryssland och EU främst om energi, men det polska köttet kom emellan. Ryssland har nämligen stoppat importen av polskt kött, och hävdar att det är hälsofarligt. SR:s Nordenkorrespondent Bengt Lindroth rapporterar

Fredagsgäst 
I Studio Etts fredagsintervju möter ni Elisabeth Fritz, advokaten som försvarar utsatta flickor och kvinnor som utsätts för våld, och även hotas till livet, när dom inte följer familjens lagar. Som Tugba, som sköts i Turkiet i somras därför att hon vägrade gifta sig med en släkting. Våld mot kvinnor väcker ursinne hos Elisabeth Fritz.

Kuba idag
Vad ska hända med Kuba när Fidel Castro dör? Det är vad alla kubaner nu frågar sig. Ingen vet. Många är rädda, andra är hoppfulla. Att någon slags förändring måste ske är de flesta eniga om. Frågan är vilka, och hur. Överallt i samhället förs diskussionerna - också ute på den kubanska landsbygden.

17-timmen

Självmordsattacker
Hur överlever man livet i Irak? Dagen efter sprängdådet som kostade 200 människor livet kommer rapporter om nya attentat. Hör röster från det kaotiska landet. Reportage av Johan Lindahl. I studion samtal med Tahir Ismael från Olof Palme Center.

Fredagskrönika
I veckan som gick rörde lastbilstillverkaren Volvos chef Leif Johansson om i grytan, när han pläderade för skattebefrielse för miljöbränsle och samtidigt höjd skatt på bensin och diesel. Reaktionerna på Johanssons utspel visar att det är lätt att säga något tjusigt om hur viktig klimatfrågan är, men att det är betydligt svårare att fatta beslut.

Persbrandt
Vi diskuterar förtalsmålet mot tidningen Expressen för artiklar om skådespelaren Mikael Persbrandt. Vår reporter Margita Boström rapporterar på plats. I studion finns Justus Bennet från Journalistförbundet. Även Martin Jönsson, medieanalytiker på Svenska Dagbladet medverkar.

Upprustning av Herrgård
Efter år av förfall håller Herrgården i stadsdelen Rosengård på att få ett lyft efter att Malmös kommunala bostadsbolag MKB köpt en del av husen där och bestämt sig för att satsa rejält. Hittills har alltså Herrgården mest gjort sig känt som fattigt, trångbott och nedslitet, och har oftast beskrivits som en alltigenom hopplös plats. Reportage av Agneta Furvik.

Lösöre till salu
I somras dog Syd Barrett. Det var han som bildade Pink Floyd för att sedan dra sig undan rampljuset. Nu säljs hans fåtaliga ägodelar på auktion i Cambrigde. Anton Karis talar med Will Axon på auktionshuset Cheffins.

Programledare: Li Hellström och Kristin Göthe


Producenter Maria Meschke och Carlos Garat
maria.meschke@sr.se  carlos.garat@sr.se