Psykvården, åtskilda makar

Måndag 27 november

16-timmen

Dollarraset
Vi börjar med dollarn, som fortsätter att försvagas. Hör om oron i USA och vad det betyder för oss svenskar att världens viktigaste valuta försvagas. Samtal med Cecilia Hermansson, prognoschef på Swedbank.

Psykvården
Hur ska psykvården förbättras? Idag kl 10.30 får socialminister Göran Hägglund (kd) ta emot slutbetänkandet från Nationella psykiatrisamordningen. I Studio Ett hör du naturligtvis utredaren Anders Milton berätta om sina förslag för att förbättra psykiatrivården, men också psykiatriker, patienter/brukare ge sin syn på utredningen. Reortage om social fobi av Madeleine Blidberg. I studion samtal med Anders Berntsson, överläkare Danderyds sjukhus, Kjell Broström, RSMH, sammankallande i Nationell samverkan för psykisk hälsa och Anita Sundin, utredare, SKL, Sveriges kommuner och landsting.

17-timmen

Psykiatriutredningen
I vår andra timme kommenterar Göran Hägglund, socialminister (kd), psykiatriutredningens förslag. Är han beredd att ställa upp på den miljardsatsning som utredningen vill se?

Vänsterutbrytarna
Vad hände med upproret inom vänsterpartiet? Efter valet är tankarna på ett nytt parti kallare än på mycket länge. Reportage av Pontus Mattsson.

Åtskilda makar
89-årige Erling Nilsson har varit gift i 60 år men han får inte bo med sin fru. Trots att lagen säger att äkta makar har rätt att bo på samma äldreboende om de har rätt till särskilt boende, den sk ”parbo-garantin”, som ska garantera äkta makar att bo tillsammans. Sedan augus,ti har Erling Nilsson väntat på att få komma till sin fru. Reportage av Natascha Lopez. Medverkar gör Lars-Olle Olsson, (s) socialnämndens ordförande i Åkarp.

Ungdomsuppror i Chile
Vi ska till Chile, där landets första kvinnliga president Michelle Bachelet haft ett stormigt första år. Problemen har kommit från ett oväntat håll; för några månader sen inledde landets skolelever, den första generationen som aldrig upplevt diktaturen, en protestvåg med krav på bättre och billigare utbildning. Reportage av Lars Palmgren.

Porrförbud
Kriminalvården vill förbjuda porr på landets fängelser. Ett starkt vägande skäl är att porren anses motverka behandlingen av sexualbrottslingar. Samtal med Martin Grann, utvecklingschef Kriminalvården och Christer Karlsson, förbundsordförande KRIS (kriminellas revansch i samhället).


Programledare: Patrik Peter och Anders Holmberg

Producenter: Helena Giege och Nathalie Besèr

helena.giege@sr.se
nathalie.beser@sr.se