Ryska regimkritiker, Indiens fattiga

Torsdag 30 november16-timmen

James Baker-rapporten
Halvera antalet amerikanska soldater i Irak. Hör reaktioner i USA på de drastiska rekommendationerna i den så kallade Baker-rapporten. Samtal med vår USA-korrespondent Thomas Nordegren.

Rysslands politiska klimat
En mördad journalist, en förgiftad före detta spion...
Vad säger dessa händelser om det politiska klimatet i Ryssland? Hur farligt lever ryska regimkritiker? Hur mäktig är säkerhetstjänsten, FSB? Och hur är kopplingarna till Rysslands president, Vladimir Putin? Medverkar i samtal gör bl. a. Kristian Gerner professor i historia och Maria Persson Löfgren korrespondent i Ryssland.

17-timmen

USA:s Mellanösternpolitik
Om USA:s framtida Mellanösternpolitik. Innebär misslyckandet i Irak att tankarna på att sprida demokrati i regionen begravs och åter satsa på stabilitet? Är förhoppningarna om att sprida demokratin grusade och tillbaka till att satsa på stabilitet? Samtal med Jan Eliasson f.d. utrikesminister och Cecilia Uddén vår korrespondent i Mellanöstern.

 

Nej till privatimport av alkohol. Enligt EG-domstolens generaladvokat som ger rött ljus för de som vill handla vin och sprit på nätet. Reportage av Susanne Palme samt samtal med Ola Wiklund advokat och Maria Larsson folkhälsominister.

Radioaktiva ämnen
Under utredningen av den ryske regimkritikern och förre agenten Alexander Litvinenkos död har någon form av radioaktiva ämnen hittats ombord på två av British Airways flygplan. Statens strålskyddsinstitut har väntat på mer detaljer om spår av ett radioaktivt ämne, troligen polonium, som man har hittat i flera flygplan, som har flugit mellan Stockholm och London. Men någon ytterligare information har inte kommit från brittiskt håll. Samtal med Jan Wallenius chef för reaktorfysikgruppen KTH.

Indiens fattiga
Vi ska till Indien där ekonomin växer så det knakar men samtidigt rapporteras om en självmordsepidemi bland de fattigaste och mest skuldsatta bönderna. Reportage av Nils Horner.

UFO
Igår kväll kunde de som gick in på Uppsala Nya Tidnings hemsida läsa följande: ”Två UFO-farkoster landade på onsdagskvällen på Salagatan i Uppsala, enligt samstämmiga vittnesuppgifter som bedömer varann som mycket trovärdiga.” Sant eller inte? Samtal med Upsala Nya Tidnings chefredaktör Lars Nilsson.

 

Programledare: Anders Holmberg och Kristin Göthe

Producenter. Marie-Jeanette löfgren och Susanna Einerstam

marie-jeanette.löfgren@sr.se susanna.einerstam@sr.se