USA:s FN-ambassadör avgår, rätten att arbeta till 67 år

Måndag 4 december

16-timmen

FN-ambassadör avgår
Vita Huset meddelade på eftermiddagen att den amerikanske kontroversielle FN-ambassadören John Bolton lämnar sin post, efter bara ett år. Han avgår efter hård kritik från både demokrater och republikaner. Thomas Nordegren, Sveriges Radios korrespondent i Washington medverkar.

Satsa på de unga och ut med de äldre!
Så ser personalpolitiken ut på många företag. Hur har det då gått med rätten att arbeta fram till 67 års ålder? Hur går det med det när personalpolitiken på företagen ofta går ut på att satsa på de unga och göra sig av med de äldre.  Då möter ni också arbetsgivarna som tänker tvärtom och satsar på att få äldre att jobba kvar. Annika Lundqvist, informationschef posten Skåne, Kerstin Nilsson, folkhälsovetare, Lennart Dahlberg, förhandlingschef Netto och Levi Svenningsson, kanslichef ESS finansdepartementet.

Unga förtidspensionärer
Hur man kan bryta den ökande trenden med unga förtidspensionärer. Vad säger de politiska ungdomsförbunden? Vad är deras recept? Samtal med Alexander Chamberland, språkrör Grön ungdom och Niclas Wycman, ordförande MUF.

Svenska konstnärer
En av svensk arbetsmarknads sämst betalda yrkesgrupper är konsnärerna. En orsak är att konstnären har svårt att få betalt när deras verk visas på konsthallar och muséer. På vårens stora ”Modernautställning” fick alla deltagande konstnärer lika mycket.
Reportage av Jesper Lindau.

Vulkanutbrott på Filippinerna
Uppemot 1000 människor befaras ha dött i lermassorna efter de svåra rasen från vulkanberget Mayon. Hör Maria Presson, Hoppets stjärna, hjälparbetare på Filippinerna.

Lobotomerad
Från 40-talet och ett par decennier framåt lobotomerades omkring 4.500 svenskar. Ett ingrepp i hjärnan där man skar av nervernas bansystem till och från pannloberna. Syftet var bl a att lindra ångest. Man slutade använda metoden för att den gav upphov till svåra biverkningar hos vissa patienter. Möt Erik, en av de sista som lobotomerades. Reportage av Andreas Viklund, Utbildningsradion.

Rapport om Tsunamin
Många av dem som var med om flodvågskatastrofen i Sydostasien mår fortfarande dåligt, nära två år efter katastrofen. En ny undersökning från Uppsala Universitet visar också att det framför allt är personer som förlorat sina anhöriga eller själva varit utsatta för fara som haft svårt återhämta sig. Lasse Hartzell, anhörig och Kristina Brandänge, verksamhetschef Referenspunkt Ersta deltar.

Programledare: Monica Saarinen och Kristin Göthe

Producenter: Natalie Besér och Karin Wickström