Rymdforskning och Bakerrapporten

Onsdag 6 december

16-timmen
Kaoset i Irak
I eftermiddag släpps den så kallade Bakerrapporten med förslag på hur USA ska reda upp kaoset i Irak. Men många irakier har redan fått nog och idag är var tredje asylsökande i Sverige från Irak. Marie Andersson, pressansvarig Migrationsverket medverkar bl a.

Rymdforskningen
Dess mål och visioner. Vilka frågor om jordens ursprung och framtid kan den ge svar på? Finns det fler än ett universum? När kommer det att finnas en bemannad bas på månen, och hur långt är sen språnget till Mars? Medverkar gör bland andra Charlotte Beskow, europeiska rymdorganisationen ESA Lennart Nordh, Rymdstyrelsen och Marie Rådbo, astronom.

17-timmen
Bakerrapporten
Vi fortsätter analysera Bakerrapporten som offentliggörs precis då. Vi bjuder bland annat på färska reaktioner från mellanöstern av Cecilia Uddén, SR:s korrespondent och Sara Stenholm, SR:s korrespondent i New York.

Rosa pyjamas
Får man marknadsföra en rosa pyjamas som bara till för flickor? ”Nej”, tycker Näringslivets etiska råds Jan Fager mot könsdiskriminerande reklam som fällde annonsen. Men många tycker att rådet gick väl långt den här gången.

Kenyas flyktingläger
Så om tröstlösheten bland somalier som tillbringat 16 år i Kenyas flyktingläger. Och p g a krigshotet som hänger över Somalia är en ny våg av flyktingar på väg dit nu. Reportage av Magnus Bellander.

Företagaravgift
Hur ska den borgerliga regeringen lyckas leva upp till sina löften om nya jobb? Receptet är bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för tjänsteföretag, att ta bort den helt för långtidsarbetslösa och unga och någon slags skattereduktion för hushållsnära tjänster. Men de förslagen dröjer. Björn Elmbrant reportage.

Syndikalisterna
Trots att det är ett av Sveriges minsta fackförbund med drygt 7000 medlemmar så har Syndikalisterna med olika aktioner och strejker varit långt ifrån osynliga i den offentliga debatten. I fredags blockerades en restaurang i Malmö efter att en kock på restaurangen som var ansluten till fackförbundet ska ha misshandlats och sen avskedats. Björn Mohlin, lokalordförande SAC och Liv Marend, SAC’s arbetsutskott medverkar.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Kristin GötheProducenter: Helena Giege och Anders Wennersten
helena.giege@sr.se anders.wennesten@sr.se