Svinalängor och piratkläder

Fredag 8 december

16.00-16.45

Rapport om våld mot kvinnor
Först i 16-timmen talar vi om det geografiska lotteri som våldutsatta kvinnor utsätts för. Var en misshandlad eller våldtagen kvinna bor någonstans har stor betydelse för vilket omhändertagande hon får inom vården. Bara drygt hälften av landstingen har en formellt antagen policy eller handlingsplan om våld mot kvinnor. Det visar en nationell kartläggning som gjorts av Rikskvinnocentrum i Uppsala. Samtal med Annika Björck, biträdande verksamhetschef för Rikskvinnocentrum och Nyamko Sabuni (fp) jämställdhetsminister.

Piratkläder
Fabriksnya men piratkopierade skor och kläder för miljardbelopp förstörs varje år inom EU efter att tullmyndigheterna stoppat sändningarna vid gränserna. Allt för att skydda varumärkena. Nyligen ingrep tyska tullen mot 117 containrar fulla med bland annat nya sportskor värda tre och en halv miljarder kronor. Allt förstördes. Men kanske kunde en del av alla dessa kläder ges i bistånd om bara själva varumärkena sprättades bort…? Reportage av Anders Wennersten.

Fredagsintervjun
Romanen ”Svinalängorna”, som i veckan belönades med årets skönlitterära August-pris, blev till på buss 437 mellan Stockholm och Värmdö. För heltidsarbetande, pendlande trebarns-mamman Susanna Alakoski var det bara här, på bussen som hon fann tid och ro för det egna skrivandet. Hör henne om livet i skuggan av folkhemmet, om att hitta sitt språk - och om städningen som en symbol för det goda i livet.

17.00-17.45

Terroristmisstänkt
Återigen har en svensk satts upp på FN:s terrorlista efter en begäran från USA. Den här gången handlar det om en 41-årig man med både svenskt och marockanskt ursprung. Anklagelserna från USA är många och omfattande. Sverige å sin sida är kritiskt till FN:s sanktionslistor, men hade ändå inga invändningar i det här fallet. Vi hör bland annat UD och mannens tidigare advokat Abdel Hay Alami.

Nobels fredspris
På söndag delas årets Nobelpris ut, och en av de mest uppmärksammade pristagarna i år är Muhammad Yunus. Han får priset för att ha byggt upp ett system för mikrokrediter, alltså små lån, för Bangladeshs fattiga kvinnor. I grannlandet Indien finns ett liknande system sedan länge, men där finns också forskare som anser att mikrokrediter ofta inte fungerar som det är tänkt, och att det behövs helt andra åtgärder för att hjälpa de fattiga. Reportage av SR:s asienkorrespondent Nils Horner.

SOS-alarm fyller 50 år
Nu i december fyller vårt svenska nödnummer 50 år. Det välkända 90000 som 1996 blev det kortare 112. Anton Karis var med en kväll på en av landets 18 SOS-Centraler.

Fredagskrönikan
- om aktieutdelningar och patientsäkerhet.
I veckan som gick skickade den kristdemokratiska socialministern Göran Hägglund ut ett förslag på remiss om att ta bort den socialdemokratiska stopplagen mot att privatisera de allra största sjukhusen. Det som kanske inte var så överraskande, att avskaffa stopplagen, blev ganska intressant genom andra saker som inträffade i veckan, noterar fredagskrönikör Björn Elmbrant.

Sovjethumor
Humor, brukar man ibland säga, är ett sätt att ta sig igenom livets svårigheter. I en nyutgiven bok, ”Sovjetunionens roliga historia”, får vi lära oss hur skämten och galghumorn fick människorna i det forna Sovjetunionen att uthärda de svåraste omständigheter. Bokens författare är Claes Eriksson, som även är gäst i studion, och David Cesarini.

 

Programledare: Monica Saarinen och Gabriella Ahlström 

Producenter: Maria Meschke och Anders Diamant
maria.meschke@sr.se
anders.diamant@sr.se