1 av 7
Li Hellström
2 av 7
Johan Wangström
3 av 7
Anna Sjödin
4 av 7
5 av 7
Barack Obama.
6 av 7
Alexander Litvinenko.
7 av 7
Athanase Seromba.

Muren i havet, komplicerad utredning

Onsdag 13 december

16-16.45

Folkmorden i RwandaDen katolske prästen Athanase Seromba dömdes idag till 15 års fängelse för delaktighet i folkmordet Rwanda 1994. Det är FN:s särkilda Rwandadomstol som dömt Seromba som anklagas för att ha låtit förstöra en kyrka, vilket ska ha lett till att runt 2000 personer som gömde sig inne i kyrkan dödades. Samtal med Lennart Aspegren, domare i Rwanda.

Om muren i havet
Hur ska EU hantera de tiotusentals människor som tar sig från Afrika till Europas södra gräns. Bara i år har 30 000 personer kommit till de spanska Kanarieöarna med hopp om en bättre framtid. Nu träffas EU-ledare för att diskutera hur flyktingströmmen ska minskas, samtidigt är brist på arbetskraft en av Europas framtidsfrågor. Gäster är bl a Tobias Billström, migrationsminister, Joakim Palme, Institutet för framtidsforskning, Erika Bjerström, Sveriges Television.

17-17.45

Anna Sjödins framtidFler och fler medlemmar kräver att hon avgår. Hur ser hennes framtid ut? Samtal med Anders Jonsson, inrikespolitisk kommentator på Expressen.

Lucia
Det är den 13 december och Lucia har namnsdag. Luciatågen sveper över landet och många gläds åt det vackra följet i kombination med skönsången men alla stjärngossar har inte samma genuint positiva minnen av denna tradition. Reportage av Anders Diamant.

Omfattande utredning av f.d. agentens dödDen ryske f.d. agenten Alexander Litvinenkos död är komplicerad, och det kan också få återverkningar här i Sverige när flera personer kan ha fått i sig det radioaktiva ämnet polonium. I praktiken kontrolleras dagens Ryssland direkt eller indirekt av säkerhetstjänsten FSB. I juli kom en ny lag som ger säkerhetstjänsten rätt att avrätta misstänkta terrorister både i och utanför Ryssland, utan rättegång eller dom.

Presidentkandidater Inför presidentvalet i USA 2008 seglar den svarte senatorn Barack Obama upp som tänkbar demokratisk kandidat.  I så fall blir han en svår konkurrent till Hillary Clinton. Samtal med Sara Stenholm, vår korrespondent i USA.

Sveriges största filmprojekt 
Närmare 2000 statister behövs när SF i vår sätter igång med filmatiseringen av Jan Guillous böcker om tempelriddaren Arn Magnusson. Det är det största nordiska filmprojektet någonsin och i Arns hemtrakter i Skaraborg är intresset stort för att få chansen till en statistroll. Reportage av Clara Osvald.

Programledare: Li Hellström och Johan Wangström

Producenter: Helena Giege och Maria Meschke
helena.giege@sr.se maria.meschke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".