1 av 6
Kristin Göthe
2 av 6
3 av 6
Carl Bildt
4 av 6
Nathalie Besèr
5 av 6
Klimatförändringar i Malawi
6 av 6
Prinsessan Diana

Humanitära hjälpinsatser, facklig protest

Torsdag 14 december

16.04-16.45

Översvämningarna i Göteborg
Vattennivåerna har stigit ytterligare på flera håll. Oron för ras och jordskred har ökat i området, Madeleine Blidberg rapporterar  från det drabbade området.

Humanitära hjälpinsatser
I fjol slog världen rekord i givmildhet, 121 miljarder kronor satsades på humanitära hjälpinsatser, mest till tsunamins offer. Detta enligt Internationella Röda korset och Röda halvmånens årliga rapport World Disasters Report. Men hjälpen till katastrofområden på jorden fördelas snett. Vad är det som gör att en orkan vid namn Katrina genererar mer hjälp än en hungersnöd i torkans Malawi? Johan Rockström, chef Stockholm Environment Institute, Thomas Carlzon, katastrofsamordnare Röda Korset, Sara Kitabwalla, sjuksköterska Läkare utan gränser medverkar bl a.

17.00-1745

Facklig protest mot a-kasseändring
LO:s protest mot förändringen av a-kassan, vi hör ordföranden Wanja Lundy Wedin vid fackeltåget i Stockholm ikväll.

EU:s utvidgning
EU toppmötet som inleds idag i Bryssel, är en av de stora knäckfrågorna för framtiden vidare utvidgning, där har utrikesminister Carl Bildt profilerat sig som en av de mest drivande. Susanne Palme, Studio Ett:s EU-reporter deltar.

Prinsessan Dianas död
I Storbritannien presenteras slutrapporten om prinsessan Dianas död. Ett försök att slutgiltigt kväsa alla konspirationsteorier. Men kommer man att lyckas? Cecilia Hagen, författare och Maria Eksedler, SR:s korrespondent medverkar.

Vietnamdissident
Den kommunistiska regimen väjer inte för att stoppa dem som kämpar för demokrati, trots att Vietnam har allt intensivare relationer med utlandet och redan den 12 januari blir Världshandelsorganisationen WTO:s 150:e medlem. Sveriges Radios Alice Petrén har besökt en av Vietnams mest kände dissidenter Pham Hong Son i hans husarrest.

Förnekelsekonferens
En svensk lärare har deltagit i den konferens som ifrågasätter förintelsen som hölls i Teheran i veckan. Läraren som undervisar i data på ett vuxengymnasium argumenterade i ett tal för att nazisternas folkmord på cirka 6 miljoner judar är en överdriven och påhittad siffra och att det snarare var 300 000 som dog. Är det acceptabelt för en lärare att föreläsa på en konferens som förnekar förintelsen? Richard Slätt, reporter  på Expo och Jan Björklund, skolminister (fp) deltar.

Programledare: Nathalie Besèr  Kristin Göthe

Producenter: Marie-Jeanette Löfgren Karin Wickström
marie-jeanette.lofgren@sr.se karin.wickstrom@sr.se

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".