1 av 11
2 av 11
Lars Leijonborg
3 av 11
Kristin Halvorsen
4 av 11
Mikael Persbrandt
5 av 11
Johan Wangström
6 av 11
7 av 11
8 av 11
9 av 11
Nathalie Besèr
10 av 11
Otto Sjöberg.
11 av 11
Alice Lundberg

Fredagsintervju med Alice Lundberg, Toppmöte i Bryssel

Fredag 15 december

16.04-16.45

Toppmötet i Bryssel
EU-toppmötet i Bryssel som avslutas idag. Vad kom dom fram till egentligen? Bromsas utvidgningsplanerna helt upp? Kommer institutionerna att reformeras? Det ska vi samtala om tillsammans med vår EU-reporter Herman Melzer.

FredagsintervjuDygnet runt är hon redo att ta sig till platser och människor där plötslig sorg slagit till med katastrofal kraft, dessutom vårdar hon vårdarna när det blir för tungt till och med för ambulanspersonalen. Möt Alice Lundberg, ambulansdiakon i Stockholm.

Socialistisk Venstre
Det har gått mer än ett år sedan den röd-gröna koalitionen segrade i valet i Norge Den är unik i nordisk historia för att ett av de tre regeringspartierna är Socialistisk Venstre. Deras ordförande Kristin Halvorsen är rent av finansminister. Som om Lars Ohly skulle vara finansminister i Sverige. Hur har det politiska läget och klimatet i Norge förändrats av detta? Reportage av Bengt Lindroth.

17-17.45

Tryckfrihetsmål
Om domen i tryckfrihetsmålet mellan Mikael Persbrandt och tidningen Expressens ansvarige utgivare, chefredaktör Otto Sjöberg som kom idag. Samtal med mediastrategen Martin Jönsson, justitiekanslern Göran Lambertz och Peter Danowski, advokat.

 

Jubileum
I år är det fyrtio år sedan de första turkarna kom till Sverige i samband med arbetskraftsinvandringen. Vår korrespondent Caroline Saltzinger har besökt byn Kulu i Turkiet, en by som i folkmun kallas lilla Sverige.

Fredagskrönika
I veckan som gick har diskussionens vågor gått höga om folkpartiets etikkommissions rapport om hur partiet hanterade dataintrånget under valrörlesen. Eftersom kommissionen anser att partiledaren Lars Leijonborg förfarit oaktsamt med sanningen har kravet på hans avgång väckts. Men problemet ligger betydligt djupare än så , menar Studio Ett:s fredagskrönikör Björn Elmbrant.

Apoteksmonopol
Socialminister Göran Hägglunds utspel om att apoteksmarknaden i första hand ska öppnas för fullskaliga privata apotek och att man först i ett senare skede kan tänkas tillåta försäljning av receptfria läkemedel i vanliga affärer möter nu hård kritik från dagligvaruhandeln. Medverkar gör Thomas Svaton, VD för svensk dagligvaruhandel och Göran Hägglund (kd), socialminister.

Klimatet och renarnaDet milda vädret fortsätter att ställa till med stora problem också i renbetesland. Landets 270 000 renar har svårt att hitta föda. Redan i november var stora delar av renbetesområdet täckt av ett tjockt islager efter en tidig kall vinter. Och när man flyttade renarna till kustlandet så var där redan 80 centimeter snö på sina håll. 
Reportage av Agneta Johansson.

Programledare: Nathalie Besèr och Johan Wangström
Producenter: Maria Meschke och Anders Diamant

maria.meschke@sr.se  anders.diamant@sr.se

 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".