1 av 6
Anders Ask.
2 av 6
Monica Saarinen
3 av 6
Li Hellström
4 av 6
EU
5 av 6
Stockholm
6 av 6

Om sunni- och shiamuslimer och miljöpolitik i Stockholm

Måndag 18 december

16.04-16.45


Sverige och EU
Den socialdemokratiska regeringen kritiserades ofta för att inte ta den politiska debatten om EU och Europafrågorna. Efter den borgerliga valsegern har regeringen beslutat att lägga ner Kommittén för EU-debatt. Kommittén håller just nu ett stort avslutande seminarium på Södra Teatern i Stockholm. Samtidigt som det idag presenterades nya opinionssiffror som visar att svenskarna blir alltmer kritiska till EU. Vi har med oss vår EU-reporter Susanne Palme från Södra teatern.

Sunni- och shiamuslimer
Den våldsamma och blodiga konflikten mellan shia- och sunnimuslimer hör vi om dagligen i rapporteringen från Irak. Är det verkliga motsättningar det handlar om? Finns det krafter som underblåser konflikten för att själva vinna makt? Vad finns det för historiska förklaringar? Hur lever sunni- och shiamuslimer sida vid sida här i Sverige och i andra länder? Samtalar gör bland andra Mohammad Fazlhashemi, idéhistoriker, Ibrahim Tabla ordförande i Islamska shiasamfunden i Sverige och Helena Benaouda ny ordförande i Sveriges muslimska råd.

17-17.45

Ipswich
En 37-årig man har gripits misstänkt för seriemorden på fem kvinnor i engelska Ipswich. De fem kvinnorna, som alla var prostituerade, hittades döda i utkanten av Ipswich mellan den 2 och 12 december och de senaste veckorna har en intensiv jakt bedrivits för att få fast gärningsmannen. Samtal med Jens Kärrman, reporter Aftonbladet på plats i Ipswich och My Persson, Ipswich-bo.

Miljöpolitik i StockholmI Stockholm har det nu blossat upp en politisk strid om vilka miljösatsningar som är viktigast. Den borgerliga majoriteten har beslutat att halvera anslagen på miljöområdet. Svenska Naturskyddsföreningen protesterar med en namnlista mot besparingarna. Debatt mellan Ulla Hamilton, m, miljöborgarråd  i Stockholm och Yvonne Ruwaida, mp, oppositionsborgarråd i Stockholm.

Nord- och Sydkorea
I oktober utförde Nordkorea sitt första kärnvapentest. Idag, två månader senare, återupptogs de strandade nedrustningssamtalen, som ska göra den koreanska halvön till en kärnvapenfri zon. Vår reporter Anders Ask har besökt den demilitariserade zonen som skiljer Nord- och Sydkorea åt.

Dödshjälp
I ett reportage i Svenska Dagbladet igår fick vi följa den svårt MS-sjuke Mats Persson på hans sista resa till en dödsklinik i Schweiz för tre veckor sedan. Vi möter vännen och journalisten Fredric Karén, som följde honom till slutet samt Mikaela Luthman som är läkare och katolik.

Programledare: Monica Saarinen och Li Hellström
Producenter: Anders Diamant och Johan Wangström

anders.diamant@sr.se johan.wangström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".