Fredagsintervju, Arbetsmarknadskonflikt

Fredag 22 december

16.04-16.45

Gaza
SR:s Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén lyckats ta sig in i Gaza som hittills varit avstängt under oroligheterna. Vi ska återkomma med fler av hennes intryck därifrån i vår första timme.

Fredagsgästen
Ni möter Barbro Hedvall, ledarskribent på Dagens Nyheter och flitig debattör i radio och tv. Nästa år blir hon den första gästprofessorn i journalistik vid Umeå universitet. Historia kan hon, åsikter har hon, och hon tycker att det är en dödssynd att gå omkring i shorts på stan.

Arbetslöshet
Under hösten har vi följt fyra arbetslösa runt om i Sverige för att se hur det går efter regeringsskiftet. Den nya regeringen har ju sagt att dom vill ha alla i arbete. Och två av dom fyra vi följer har fått arbete. Reportage av Agneta Johansson.

17.00-17.45

Kollektivavtal
Smålandsföretag vägrar teckna kollektivavtal av religiösa skäl. Nu trappar facket upp konflikten med företagarna som tillhör den kristna sekten Plymouthbröderna. Per-Olof Sjöö, avtalssekreterare Skogs och Träfacket, David Johnsson, förhandlingschef Trä och Möbelindustriförbundet, samt Plymothkännaren Christer Nilsson medverkar.

Tomtejakt
Sen har Anton Karis begett sig på jakt efter den rödklädde, vitskäggige mannen som många börjar längta efter. Men på 118 118 finns inga nummer eller ledtrådar.

Krönika
Vår fredagskrönikör Björn Elmbrant har hittat några notiser med anknytning till julen, som ingen annan upptäckt. Eller så har han hittat på alltihop själv.

Oljefynd i Kambodja
Är Kambodja ett av världens fattigaste länder, på väg att bli ett nytt Kuwait? Ett amerikanskt oljebolag säger att man hittat stora mängder olja i Kambodja. De årliga intäkterna väntas inom några år bli större än dagens BNP. Men en del fruktar att Kambodjas oljepengar aldrig kommer att nå vanliga kambodjaner. Nils Horner, SR:s Asinekorrespondent rapporterar.

Discovery på väg
Ikväll bestämmer man var man ska landa och förbereder rymdfärjan för det. Astronauterna gör sig redo och man väntar på de rätta förhållanderna. Sven Grahn, Rymbolaget deltar.

Mordet i Höganäs
Igår frikändes två män som åtalats för att ha mördat 18-åriga Julia Olteanu i Höganäs för 8 år sen. Tingsrätten vet att någon av dom, eller tillsammans, har mördat henne men har inte kunnat avgöra vem, och nu går alltså båda fria. Robert Dujmovic, kriminalreporter på Helsingborgs Dagblad är med.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Kristin Göthe
Producenter: Maria Meschke och Carlos Garat
maria.meschke@sr.se carlos.garat@sr.se