Den borgerliga regeringen

Onsdag 27 december

16.04-16.45

Somalia
Först i Studio Ett handlar det om de fortsatta striderna i Somalia. Etiopiska styrkor rycker fram mot huvudstaden Mogadishu, som kontrolleras av den islamistiska milisen. Den Afrikanska Unionen och Arabförbundet möts i Etiopien för att försöka få slut på våldet som riskerar att utlösa en humanitär katastrof i det redan hårt drabbade landet.
Samtal med Per Lindgärde, biträdande sändebud från FN, på plats i Somalia.

Fredrik Reinfeldts regering

Vad har den borgerliga regeringen åstakommit under sin första höst vid makten? Vilka löften har infriats och vilka är inte uppfyllda? Studio Ett kommenterar och analyserar Fredrik Reinfeldts månader som statsminister. Gäster debattören Merit Wager, fd LO-ombudsmannen Olle Sahlström, Susanne Sjöstedt, politisk redaktör på Tidningen Ångermanland och Nima Sanandaji från frihetliga och borgerliga tankesmedjan Captus.

17.00-17.45

Kokainbeslaget i Göteborg
Vi börjar vår andra timme med det stora kokainbeslaget som tullkriminalen gjort i Göteborg, ett beslag som också polsk polis medverkat i. Ett fartyg från Venezuela med kokain i containrar i lasten på väg till Polen.
Vi samtalar med Tor Modin, Rikskriminalens underrättelsetjänst och Lars Palmgren, SR:s korrespondent.

Barn och idrott
Hur bra idrott egentligen är för barn? Många tycker att det ställs för höga krav på barnen, det blir viktigare att vinna än att ha roligt . Vilken roll spelar föräldrarna och vad gör riksidrottsförbundet åt det hela.
Reportage av Natascha Lopez. Samtal i studion med Anna-Karin Sundén, ordförande och grundare av All-fair och Leif Larsson, styrelseledamot, Riksidrottsförbundet.

Vasaloppet i Kina
Vi fortsätter med idrott och samtalar med Maria Rickardsson, som deltar i det kinesiska Vasaloppet och Torbjörn Pettersson, researrangör.

 

Oljan i Nigeria
Studio Etts reporter Anders Wennersten har nyligen besökt Nigeria. Det handlar om branden i en oljepipeline och varför får folket inte del av de enorma oljetillgångarna.

Behövda invandrare
Spanien brukar ofta kritiseras av andra EU-länder för att landet tar emot många invandrare. En ny rapport visar nu att invandrarna står för så mycket som hälften av Spaniens ekonomiska tillväxt och att de i genomsnitt har högre utbildning än spanjorerna. Men är spanjorerna medvetna om det? Det var inte längesedan som de var invandrare själva. Reportage av Petra Socolovsky.

 

Programledare: Li Hellström och Patrik Peter

Producenter: Carlos Garat och Helene Almqvist
carlos.garat@sr.se
helene.almqvist@sr.se