Skuldfällan, Vostok Nafta och ett annorlunda Köping

Måndag den 8 januari

16.04-16.45

Iraks framtid
På onsdag väntas president Bush presentera sin nya Irakstrategi. Stora delar har redan läckt ut till pressen, och bland annat väntas nu 20 000 nya amerikanska soldater skickas till Bagdad. President Bushs planer skiljer sig rejält från den så kallade Bakergruppens förslag som i stället har handlat om ett successivt amerikanskt tillbakadragande. Men så tycks det inte bli. Samtal med Stefan Ring, forskare Militärhögskolan och Abir al Sahlani, chef för Demokratiska centret i Bagdad.

Skuldfällan
Vi handlar mer än någonsin, räkningarna blir fler och fler, och både företag och myndigheter blir allt tuffare med att driva in skulder. I fjol slogs rekord igen, cirka 870.000 ansökningar om betalningsföreläggande kom in till Kronofogdemyndigheten. Varför hamnar så många i skuldfällan och hur tar man sig ur den? Reportage av Anton Karis. Efterföljande samtal med Åke Lundholm, informatör Kronofogden, Hans Lindström, delgivare Deltona, Anna-Lena Ringståhl, skuldsanerare och Rolf Stub, VD Bolåneinstitutet Bluestep.

17.00-17.45

Carl Bildts optioner
Vi hör två av huvudpersonerna i blåsvädret kring utrikesminister Carl Bildt och hans optioner i ryska Vostok Nafta. Samtal med Bildt själv och en av hans hårdaste kritiker, miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Ugandas försoning
Ska det vara en förlåtelse och försoning i traditionell mening i norra Uganda eller är det västerländska rättvisebegrepp som ska gälla? Det är frågan när nu fredsförhandlingarna åter har startat med den gerilla, som kallar sig Herrens motståndsarmé, LRA-gerillan. Vår utsände Magnus Bellander har besökt norra Uganda.

Region Halland
Inför ansvarsutredningens betänkande, reportage av Annika H Eriksson. Om region Halland som inte vill delas och som har startat kampanjen ”Paja inte Halland”. I studion Mats Svegfors, landshövding.

Syskonen Hammar
Igår kväll var det premiär för TV4:s senaste dokusåpa, en något annorlunda sådan. ”I en annan del av Köping” utspelar sig på ett gruppboende för funktionshindrade och är en serie om fyra förståndshandikappade kompisar liv. Anders Holmberg intervjuar mannen bakom idén, TV-journalisten Filip Hammar och seriens huvudperson, hans syster Linda Hammar.

 

Programledare: Anders Holmberg och Kristin Göthe

Producenter: Helena Giege och Susanna Einerstam

helena.giege@sr.se
susanna.einerstam@sr.se