EU:s flyktingpolitik, Serbien och Elvis

Måndag 22 januari

16.04-16.45

Fågelinfluensan
Vi börjar vår sändning med fågelinfluensan, som i det närmaste är bortglömd här i Sverige, men som fortsätter att skapa oro i Asien. Samtal med Björn Olsen, virolog och överläkare på infektionskliniken i Kalmar och Nils Horner, SR:s asienkorrespondent.

Flyktingströmmen från Irak
De flesta som flyr till Europa från krigets Irak söker asyl i Sverige. I fjol kom mer än 7.000 i år väntas betydligt fler. Hur resonerar man i de andra EU-länderna? Och hur ska EU:s flyktingpolitik se ut, när våldet i Irak ökar bortom all kontroll, och driver allt fler ut ur landet. Reportage av Madeleine Blidberg. Medverkar gör Susanne Palme, Studio Ett:s EU-reporter, Bengt Lindroth och Maria Eksedler, SR:s utrikeskorrespondenter, samt Paal Aarsether, chef för information-och kommunikationsavdelningen vid UNHCR.

17.00-17.45

Äldreomsorgen
Idag presenterades den satsning som regeringen nu gör på äldreomsorgen. Anslagen till kommuner och landsting ökar med nära 2 miljarder kronor i år. I studion Maria Larsson (kd), äldre- och folkhälsominister.
 

Elvis på Cirkus
Vi möter Teresia, som lider av schizofreni, men som hittade ut ur sin bubbla med hjälp av teatern. Nu spelar hon ihop med andra funktionshindrade på Cirkus i Stockholm. Reportage av Katarina Gunnarsson.

 

Serbien
I gårdagens val i Serbien behöll nationalisterna sin starka ställning. Serbiens radikala parti, SRS, blir återigen största partiet med 28 % av rösterna, men vem som kommer styra Serbien är ännu oklart, Sveriges Radios korrespondent Kristian Åström förklarar vad det stora stödet för nationalisterna egentligen beror på.

Lepraby i Nigeria
Fortfarande upptäcks årligen omkring 300 000 leprafall runtom i världen. Ett av de drabbade länderna är Nigeria. I vad som blivit hela leprabyar söker och får människor behandling mot sjukdomen som fortfarande är förknippad med skam och som därför många drar sig för att skaffa hjälp för. Reportage Anders Wennersten.

Övervakningssamhället
Allt mer sofistikerade kameror, CIA-flygningar, automatspanande datorer, DNA och fingeravtryck. Allt ingår i det övervakningssamhälle som vetenskapsjournalisten Kristoffer Gunnartz porträtterar i sin nya bok- även i studion.

Programledare: Patrik Peter och Kristin Göthe

Producenter: Helena Giege och Susanna Einerstam

helena.giege@sr.se
susanna.einerstam@sr.se